Instructor Support for Educational Systems

Hoe maak ik een Discussion Forum en Topic aan?

Updated on

In dit artikel kun je lezen hoe je een discussieforum aanmaakt en hoe je een topic kunt toevoegen aan een forum.

Hoe werkt een Discussion Forum?

Studenten kunnen gemakkelijk samen werken en communiceren via Brightspace discussie-fora. Maak een discussie-forum voor een cursus aan om studenten de mogelijkheid te geven om over een relevant topic te discussiëren. De Discussions startpagina is te bereiken via:

 • Klik op Course Tools.
 • Klik op Discussions.

Een forum kan uit meerdere topics bestaan, net zoals een cursus uit meerdere fora kan bestaan. Integreer de discussies in de cursus door het te linken in Content.

De docent kan studenten toestaan te discussiëren over een specifiek topic of ze plaatsen in groepen zodat ze ideeën kunnen uitwisselen in een privé-omgeving. Het starten van een discussie werkt hetzelfde voor beide gevallen: je moet eerst een forum aanmaken en vervolgens één of meerdere topics toevoegen.

Een topic is een plek waar studenten berichten kunnen plaatsen en lezen. Ze kunnen een of meerdere threads aanmaken in een topic. Threads zijn hoofdberichten waar anderen een reply kunnen geven door middel van een post. Een student kan een thread aanmaken en een reply posten. Als docent-zijnde (de moderator van de discussie) kan je alle posts van studenten aanpassen of verwijderen. Je kan ook fora, topics en/of threads volgen (subscribe) zodat je berichten ontvangt wanneer er nieuwe posts of updates zijn.

Topics kunnen worden gevonden in een forum en zijn meestal vernoemd naar het onderwerp van de discussie. Een forum kan meerdere topics bevatten (bijvoorbeeld: een forum met de titel "Democracy vs Dictatorship" kan een topic bevatten genaamd "Arguments in favor of democracy/dictatorship", en een topic  "Arguments against democracy/dictatorship"). 

Een forum aanmaken

Een discussieforum werkt niet zonder een topic. Studenten kunnen alleen thread aanmaken in een topic.

 • Ga naar Course Tools in de navbar je de cursus.
 • Klik op Discussions.
 • Klik New en klik daarna op New Forum.
 1. Geef het forum een titel.
 2. Wil je direct ook een topic aanmaken met dezelfde titel? Vink 'Create a new topic...' aan.
 3. Voeg een beschrijving toe (en/of video of link) in de HTML editor.

Onder Options kan je verschillende instellingen voor je discussie-forum kiezen:

 • Vink Allow anonymous posts aan als je anonieme berichten wilt toestaan. De naam van degene die post is dan niet zichtbaar voor studenten. Berichten zijn alleen anoniem voor studenten, maar de moderator (de docent) kan nog steeds de namen zien.
 • A moderator must approve... geeft de mogelijkheid om elk bericht te accepteren of weigeren voordat het is gepost.
 • Users must start a thread before... is een optie om aan te geven dat studenten eerst een thread moeten starten voordat ze andere posts en/of antwoorden kunnen lezen.
 • Vink Display forum description in topics aan als je wilt dat de beschrijving van het forum zichtbaar is in ieder topic. Topics kunnen ook hun eigen beschrijving hebben. 

Een topic aanmaken

Een topic van een forum is alleen zichtbaar voor studenten als ook de forum zichtbaar is voor studenten.

 • Klik op New en daarna op New Topic.
 1. Selecteer het forum waarbij je het topic wilt linken of klik op New Forum om een nieuw forum aan te maken.
 2. Onder Topic Type kan je kiezen of iedereen in de cursus toegang krijgt tot dit topic (Open topic) of dat alle studenten het topic kunnen zien, maar alleen in het topic de threads kunnen zien van de groep waar ze bij horen (Group or section topic).
 3. Voeg een titel toe.
 4. Voeg een beschrijving toe.
 5. De volgende vakjes kunnen aangevinkt worden onder Options:
  • Allow anonymous posts als je anonieme berichten wilt toestaan. De naam van degene die post is dan niet zichtbaar voor studenten. Berichten zijn alleen anoniem voor studenten, maar de moderator (de docent) kan nog steeds de namen zien.
  • A moderator must approve... een optie die de mogelijkheid geeft om elk bericht te accepteren of weigeren voordat het is gepost.
  • Users must start a thread before... een optie om aan te geven dat studenten eerst een thread moeten starten voordat ze andere posts en/of antwoorden kunnen lezen.

6.   Onder Rate Posts kan je kiezen of studenten posts kunnen beoordelen. Je kan kiezen uit:

 • No Ratings als je wilt dat studenten geen posts kunnen beoordelen.
 • Five-star Rating Scheme als studenten posts kunnen beoordelen op basis van een vijf-sterren schema.
 • Up Vote/Down Vote Rating Scheme voor een stem-systeem.
 • Up Vote Only Rating Scheme voor een stem-systeem met alleen upvotes.

Het is mogelijk om discussietopics per group aan te maken als je nog niet een forum naar je groepen hebt gelinkt. Om hier meer informatie over te krijgen, zie Hoe maak ik een discussietopic aan per groep?

Instructie video's

Deze video's zijn gemaakt door Brightspace leverancier D2L. Sommige schermen kunnen er anders uit zien dan de Universiteit Leiden Brightspace omgeving.

Deze video's zijn alleen in het Engels beschikbaar.

Video over het aanmaken van een discussieforum

Video over het aanmaken van een topic op een discussieforum

Previous Article Hoe gebruik ik de Discussions tool?
Next Article Hoe maak ik een nieuwe Discussion aan via Content?