Instructor Support for Educational Systems

Discussie Forums becijferen

Updated on

Discussies kunnen worden becijferd op verschillende manieren in Brightspace. Dit artikel legt uit hoe je elk van deze mogelijkheden kan gebruiken.

Dit artikel bestaat uit de volgende onderwerpen:

Je kunt pas de discussions becijferen als je een grade item hebt gekoppeld aan de discussion. Lees hiervoor het volgende artikel: Hoe voeg ik een grade item toe aan een discussietopic?

Basis

Aanbevolen: Evalueer studenten per topic met een cijfer en feedback

 • Ga naar Course Tools in de navigatiebar van je cursus.
 • Klik op Discussions

Het scherm hieronder verschijnt.

Klik op het pijltje van het topic dat je wilt evalueren en klik op  Assess Topic.

Klik op Topic Score van een willekeurige student om de evaluatie te beginnen. Een pop op scherm zal verschijnen zoals hieronder.

 1. Voeg een score toe 
 2. Voeg General Feedback toe naar wens.
 3. Hier kan je een overview zien van alle posts van de student over dit specifieke topic.
 4. Publish je evaluatie of Save Draft.
  • Als je kiest voor Publish, zullen het cijfer en de feedback gelijk zichtbaar zijn voor de student.
  • In het geval dat je je cijfers en feedback voor alle studenten will releasen op dezelfde tijd, kies dan voor Save Draft

Nadat je hebt geklikt op Publish of Save Draft sluit het pop up screen automatisch. Nu kan je beginnen met de evaluatie van een andere student.

Tot slot, wanneer je klaar bent met evalueren, selecteer alle studenten en klik op Publish Feedback. Dit zal alle cijfers en general feedback vrijgeven voor deze discussion topic.

Evalueer per student in Thread view met een cijfer en feedback

Het kan zijn dat je liever studenten evalueert vanuit de thread die je aan het lezen bent. De Assess Student optie maakt dit voor je mogelijk. Wees wel bewust van het feit dat deze flow veel heen en weer bewegingen nodig heeft om alle studenten te evalueren.

 • Ga naar Course Tools in de navigatiebar van je cursus.
 • Klik op  Discussions
 • Klik op een Topic titel en navigeer naar een Thread.

Het scherm hieronder zal verschijnen.

Van de View Thread scherm klik op het pijltje naast de naam van een student in een post of beantwoord en klik op Assess Student.

 1. Voeg een score toe 
  • NB Dit cijfer wordt overgezet naar het Gradebook als er een grade item is geassocieerd.
 2. Voeg een General Feedback naar eigen wens.
 3. Hier kan je een overview zien van alle posts van een student in dit specifieke topic. 
 4. Publish je eigen evaluatie of Save Draft.
  • Als je kiest voor Publish, worden het cijfer en de feedback automatisch zichtbaar voor de student.
  • In het geval dat je de cijfers en de feedback aan alle studenten wil releasen op hetzelfde moment, kies dan voor Save Draft

Nadat je hebt geklikt op Publish of Save Draft sluit het pop up screen automatisch. Nu kan je starten met de evaluatie van een andere student. 

Let op: je kan alleen studenten evalueren die hebben geantwoord in deze thread. Je zal geen complete lijst zien van studenten in je cursus, zoals je dat zou zien bij Evalueer per student in Thread view met een cijfer en feedback

Om alle feedback te publiceren (het releasen van de cijfers en de feedback aan de studenten) moet je terug navigeren naar de Asses Topic List view.

Klik op de pijl van de Thread Titel en klik op  Assess Topic. Het scherm hieronder zal verschijnen.

Tot slot,  wanneer je klaar bent met evalueren, selecteer je alle studenten en klik je op Publish Feedback. Dit zal alle cijfers en general feedback releasen voor deze discussie topic.

Geavanceerd

Evalueren individuele posts

Je hebt de optie om de score van een student  van een topic uit te rekenen, gebaseerd op de evaluaties van de individuele posts. Dit kan handig zijn wanneer je bijdrages wilt evalueren op meerdere threads binnen 1 topic.

Om het mogelijk te maken individuele bijdrages te evalueren moet je sommige instellingen veranderen in de evaluatie tab van een Topic in een Discussion Forum.

 1. Check de box van Allow assessment of individual posts
 2. Kies een calculatie methode. Afhankelijk van je calculatie methode resulteert dit in een Topic Score (het cijfer) dat wordt overgezet naar het Gradebook.
 3. Beslis wat je wilt doen met de scores van de posts die je niet hebt geëvalueerd:
  • Check deze box niet als je niet wilt dat de posts die niet geëvalueerd zijn worden meegenomen in de calculatie. De calculatie zal dan deze posts negeren.
  • Check deze box, als je wilt dat de posts die niet geëvalueerd zijn worden behandeld als 0. Dit zal de Topic Score beïnvloeden. 

Nadat je de instellingen hebt aangepast, kan je beginnen met de evaluatie zoals uitgelegd onder Aanbevolen: Evalueer studenten per topic met een cijfer en feedback of Evalueer per student in Thread view met een cijfer en feedback. Als de pop up screen voor evaluatie weer langskomt, zal het je opvallen dat je niet meer een score kan toevoegen rechtsboven in de hoek van je scherm. In het voorbeeld hieronder hebben we een gemiddelde post score berekening.

 1. Voeg een score toe per individuele post.
 2. Aanbevolen: Kies voor Save Draft.
  • De berekende score zal alleen verschijnen/worden geactualiseerd nadat je hebt geklikt op Publish of Save Draft.
  • Als je kiest voor Save Draft, kan je nog steeds wat veranderingen maken in het geval dat het resultaat van de calculatie niet is zoals verwacht.
  • In het geval dat je klikt op  Publish zal het cijfer voor dit Topic automatisch en direct worden gereleased aan de student.

Nadat je hebt geklikt op Publish of Save Draft zal het pop up screen automatisch sluiten. De berekende score zal zichtbaar zijn in de Score kolom, zoals hieronder.

Tot slot, wanneer je klaar bent met evalueren, selecteer alle studenten en klik op Publish Feedback. Dit zal alle berekende cijfers en general feedback vrij geven voor deze discussie topic.

Evalueer met Rubrics

De Rubrics tool wordt gebruikt om een activiteit of item te evalueren gebaseerd op een vooraf gedefinieerde set van criteria. Deze zorgen ervoor dat activiteiten en items eerlijk en consistent worden geëvalueerd. De Rubrics tool biedt je de mogelijkheid om een analytische rubrics te creëren (meerdere criteria) of holistische rubrics (één criteria). Wanneer een rubric is gecreëerd en nu gelinkt is aan een discussie topic, kan je studenten becijferen op basis van de rubric.

Lees dit artikel over hoe te evalueren met Rubrics of lees dit hoofdstuk met meer informatie over hoe je kan reviewen met Rubrics in het algemeen.

Bekijk de video hieronder. In de tutorial gebruiken ze een rubric terwijl ze een discussie topic evalueren.

Deze video is gemaakt door Brightspace leverancier D2L. Sommige schermen zien er mogelijk anders uit dan de Universiteit Leiden Brightspace omgeving.

Deze video is alleen beschikbaar in het Engels.

Previous Article Hoe koppel ik een Grade Item aan een Discussion topic?
Next Article Hoe bepaal ik welke Discussions updates ik ontvang?