Instructor Support for Educational Systems

Hoe stel je Release Conditions in?

Updated on

Je kunt release conditions voor bijna elk item in Brightspace instellen. In de onderstaande lijst zijn voorbeelden te vinden per itemtype. Per item zijn instructies toegevoegd voor het instellen van de release condition. 

Zodra je een Release Condition hebt aangemaakt, kun je deze herbruiken in je cursus! Bij het kiezen van een Release Condition kan je deze kiezen in het dropdown-menu.

Je moet altijd een release condition verbinden aan de activiteit die je beschikbaar wilt stellen. Als je bijvoorbeeld wilt dat studenten opdracht B kunnen zien na het behalen van een voldoende cijfer voor opdracht A, dan moet de release condition aan opdracht B worden gekoppeld. Opdracht B is voor studenten onzichtbaar totdat ze voldoen aan de voorwaarden voor vrijgave van het voltooien van opdracht A met een voldoende cijfer.

Voorbeeld van een nieuwe release condition maken

Zoals je in de bovenstaande afbeelding kunt zien, zijn er veel soorten condition types die je kunt gebruiken. Je kunt meerdere voorwaarden voor één item gebruiken, maar je moet deze afzonderlijk aanmaken. Bijvoorbeeld; student kan opdracht 2 alleen bezoeken na:

 1. Inleveren opdracht 1 (Assignments > submission to folder )
 2. Te hebben gekeken naar de powerpoint van week 2 (Content > visited content topic)

In het onderstaande voorbeeld kun je zien hoe je een nieuwe release conditie kunt maken.

Als je gebruik maakt van release conditions in de cursus, zorg dan altijd dat studenten hiervan op de hoogte zijn aan het begin van de cursus. Op die manier weten ze dat nog niet alle inhoud voor hen beschikbaar is en dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor het openstellen van alle inhoud van de cursus. Als je dit niet duidelijk communiceert, kunnen studenten andere verwachtingen hebben omdat ze niet alle inhoud van de cursus direct hebben gezien.

Let op dat bij het instellen van de data, de release conditions van de content items in de kalender zullen verschijnen. Het is niet mogelijk om dit te verbergen.

Assignments (opdrachten)

Bijvoorbeeld;

 • Studenten moeten opdracht 1 en 2 inleveren voordat ze de eindtoets kunnen zien.
 • Studenten moeten 5 berichten op het discussiebord plaatsen voordat ze de bijbehorende opdracht kunnen zien.

Wanneer je een opdracht aanmaakt of aanpast, zie je het tabje Restrictions waar je release conditions kunt maken en/of toevoegen.

Checklists

Bijvoorbeeld;

 • Studenten moeten de quiz van week 3 afleggen voordat ze de checklist van week 4 kunnen zien. 
 • Studenten moeten elke module doorlopen voordat ze de checklist voor de eindtoets kunnen zien.

Wanneer je een checklist aanmaakt of aanpast, zie je het tabje Restrictions waar je release conditions kunt maken en/of toevoegen.

Content (inhoud)

Bijvoorbeeld;

 • Studenten moeten alles in de eerste module afronden voordat ze toegang krijgen voor de tweede module. 
 • Studenten moeten de quiz van week 2 maken voordat ze de video voor week 3 kunnen bekijken.

In de Content (inhoud) kun je de release conditions zien door te klikken op View Release Conditions onder de drie puntjes. Je kunt dan nieuwe release conditions aanmaken, of bestaande release conditions toevoegen.

Discussions (discussies)

Bijvoorbeeld; 

 • Studenten moeten 3 berichten plaatsen in elk onderwerp om te reageren op berichten van andere studenten. 
 • Studenten moeten de video in module 2 hebben bekeken om postingsrechten te krijgen voor het overeenkomstige onderwerp op het discussieforum.

Wanneer je een forum of topic aanmaakt of aanpast bij discussies, zie je het tabje Restrictions waar je release conditions kunt maken en/of toevoegen.

Grades (cijfers)

Bijvoorbeeld; 

 • Studenten moeten alle quizzen in de cursus hebben voltooid om een cijfer te ontvangen. 
 • Studenten moeten zeven posts op het discussieforum plaatsen voordat ze hun cijfer ontvangen.

Wanneer je een grade item of grade category aanmaakt of aanpast, zie je het tabje Restrictions waar je release conditions kunt maken en/of toevoegen.

Quizzes

Bijvoorbeeld;

 • Studenten moeten ten minste drie berichten op het discussiebord hebben geplaatst voordat ze de  quiz mogen maken.
 • Studenten moeten een checklist hebben gemaakt voordat ze toegang krijgen tot een quiz.

Wanneer je een quiz aanmaakt of aanpast, zie je het tabje Restrictions waar je release conditions kunt maken en/of toevoegen.

 1. Kies aan welke soort voorwaarde studenten moeten voldoen om dit onderdeel te kunnen zien (in het voorbeeld een bepaalde score op een grade item. Studenten moeten een bepaalde score halen bij Assignment 1 om aan Assignment 2 te mogen beginnen).
 2. Vul de details van de voorwaarde in. We willen dat studenten minstens 60% halen (Grade) bij Assignment 1 (Grade Item).
 3. Klik op Create
 • Stel vervolgens in of de student aan alle voorwaarden moet voldoen of aan een van de voorwaarden. 

Adviezen bij release conditions

Indien je (veel) gebruik denkt te gaan maken van release conditions, is het van belang rekening te houden met de volgende praktische zaken:

 • Stel release conditions in voordat studenten toegang hebben tot je cursus; dat geeft je tijd om te controleren of alle release conditions naar behoren werken door ze zorgvuldig allemaal nog een keer na te lopen.
 • Vermijd onnodige release conditions; als je te veel release conditions gebruikt, kan Brightspace je pagina's steeds moeilijker laden.
 • Vermijd circulaire release conditions waar studenten niet aan kunnen voldoen. Als je bijvoorbeeld instelt dat studenten eerst document A moeten bekijken voordat ze berichten kunnen plaatsen in de discussie, en vervolgens instelt dat studenten eerst een bericht moet plaatsen in de discussie voordat ze document A kunnen zien, dan wordt het onmogelijk voor studenten om aan de cursuseisen te voldoen. Houd daarom nauwkeurig bij welke release condition je aan welk cursusonderdeel verbindt.
 • Eenmaal aangemaakte release conditions worden in de cursus opgeslagen. Dit is handig als je complexe release conditions wilt hergebruiken.
Previous Article Wat zijn Release Conditions?
Next Article Maak Content automatisch beschikbaar voor een bepaalde periode of na een bepaalde datum