Instructor Support for Educational Systems

Hoe beoordeel ik een opdracht offline?

Updated on

In dit artikel wordt uitgelegd hoe je een opdracht offline kan beoordelen, door deze te downloaden en vervolgens beoordeeld te uploaden. 

Downloaden en beoordelen van een assignment

Je kunt opdrachten van studenten downloaden om ze offline te beoordelen. Nadat je deze wijzigingen offline hebt gedaan, kun je de veranderingen updaten in Brightspace. Vervolgens kun je een beoordeling toewijzen en daarna zowel de beoordeling als feedback van studenten publiceren. 

 • Navigeer naar Course Tools in de navbar van jouw course.
 • Klik op Assignments.
 • Klik op the opdracht die je wilt beoordelen.

1. Filter de beoordeling op student (User) of op groepen (Groups). Als je de beoordelingen in groepen filtert, kun je eenvoudig alle opdrachten van de studenten in een specifieke groep downloaden (dit is handig als er meerdere docenten zijn in de cursus die de opdrachten beoordelen). Klik op Apply

Als je groepen hebt gekozen, moet je nu de groep selecteren waarvan je de opdracht wilt zien. Klik op Show Search Options voor meer filteropties. 

2. Selecteer Users with submissions in de drop-down menu als je alleen studenten wilt zien die hun opdracht hebben ingeleverd. 

3. Selecteer de inzendingen die je offline wilt beoordelen. Selecteer alle opdrachten door op het vak in de kolom linksboven te klikken. 

4. Klik op Download. Er zal hierbij een nieuw venster verschijnen.  

Let op: je kan alleen de inzendingen van studenten downloaden die op de huidige paina van je scherm worden weergeven. Rechts onderin kun je het maximaal aantal weergegeven studenten instellen op 200. Dit betekent dat je de opdrachten van maximaal 200 studenten tegelijkertijd kunt downloaden. 

 • Klik op de naam van het document om een zip-bestand te downloaden op de computer. De download zal verschijnen aan de onderkant van het venster. 
 • Klik op Close om het venster te sluiten. 

Als docent ben je verantwoordelijk voor de (persoonlijke) gegevens die je opslaat uit de cursus. Zorg ervoor dat je voldoet aan de AVG (algemene verordening gegevensbescherming). 

 • Open het zip-bestand. Je ziet voor elke student een aparte map. Je kunt de inzendingen nu openen en beoordelen in het gewenste programma. 
 • Sla de feedback op in deze map (wijzig hierbij de bestandsnaam van de locatie niet). 

Studenten kunnen hun opdrachten inleveren in verschillende bestandstypes, zoals  een Word-bestand of een PDF-bestand. Als je wilt dat een bestand van specifiek format heeft, dan moeten studenten hier vooraf op de hoogte van zijn (bijvoorbeeld een Word-bestand, zodat je de correctiefunctie in Word kan gebruiken voor feedback).  

Upload een beoordeling per student

Je kunt de bestanden van elke student afzonderlijk of allemaal in één keer uploaden naar Brightspace. Als bestanden tegelijkerheid worden geupload, verschijnen de beoordeelde inzendingen als bijlage bij de reeds ingediende opdrachten in Brightspace. 

 • Navigeer naar Course Tools in de navbar van de cursus. 
 • Klik op Assignments 
 • Klik op de opdracht waarvan je de beoordeling wilt indienen. 
 • Klik op de inzending waarvan je het offline feedbackbestand wilt toevoegen. 

1. Voeg het cijfer toe voor de student (Overall Grade). 

2. Klik op het wolkicoontje om de offline feedback te uploaden en toe te voegen.

Wanneer je een cijferitem aan een opdracht hebt gekoppeld, dan koppelt Brightspace het cijfer automatisch in Grade Book wanneer de feedback is gepubliceerd. De feedback verschijnt ook in Grade Book, maar de bijlagen kunnen alleen worden bekeken of gedownload via de indiening van de opdracht. 

 • Klik op My Computer

1. Klik op Upload en zoek op de computer het bestand dat je wilt uploaden. 

2. Klik op Add. De feedback is dan toegevoegd. 

 • Klik op Publish om de feedback aan de student vrij te geven. 
 • Klik op Save Draft als je (nog) niet wilt dat student feedback ziet. 

Bulk upload

Je kunt ook alle beoordelingen in een keer uploaden. De beoordelingen zullen dan als bijlage bij de betreffende opdracht worden getoond. 

 • Navigeer naar Course Tools in de navbar van de cursus. 
 • Klik op Assignments
 • Klik op de opdracht waarvan de inhoud is beoordeeld. 
 • Klik op Add Feedback Files
 • Klik op Upload en zoek naar het zip-bestand met de beoordeelde opdracht. Let op, dit is dezelfde zip-map met opdrachten die beoordeeld moesten worden je hebt gedownload bij start. 
 • Klik op Overwrite Duplicate Files als je de identieke bestanden wilt vervangen.
 • Klik op Add. Onderaan het scherm zie je de melding wanneer de bestanden zijn toegevoegd. Let op, dit kan even duren, afhankelijk van de hoeveelheid en grootte van de bestanden.

Klik op een opdracht om de bijlage te bekijken en publiceer deze indien nodig, zodat het ook zichtbaar wordt voor de student. 

Soms zal Brightspace het type bestand dat je upload niet herkennen, en zal geen koppeling worden gemaakt met de student. Er zal dan gevraagd worden om de bestanden handmatig aan studenten te koppelen. 

Informatie video over het offline beoordelen van opdrachten

Deze video is gemaakt door Brightspace leverancier D2L. Sommige schermen kunnen er anders uit zien dan de Universiteit Leiden Brightspace omgeving.

Previous Article Opdrachten becijferen
Next Article Hoe beoordeel ik een opdracht met inline feedback?