Instructor Support for Educational Systems

Hoe controleer ik of er een link beschikbaar is naar literatuur en hoe voeg ik deze dan toe?

Updated on

In dit artikel kun je lezen hoe je kunt controleren of er een link naar een bepaald document beschikbaar is en hoe je deze dan kunt toevoegen aan de content van je cursus.

Wanneer je materiaal wil hergebruiken in het onderwijs, houd dan rekening met het auteursrecht en de mogelijke kosten die daaraan verbonden zijn. Specifiek voor Brightspace raden wij aan de drie onderstaande opties te gebruiken om materialen in je cursus te implementeren. In alle drie de gevallen ben je altijd verplicht om correct te citeren en te verwijzen.

Het kan voorkomen dat materiaal niet online beschikbaar is of niet is toegevoegd aan de Copyright Repository. In dat geval moet je het document uploaden naar de Copyright repository (dit geldt zowel voor korte als middellange overnames) als je het materiaal in Brightspace wilt gebruiken.  

Leiden Catalogus

  • Ga naar Leiden Catalogus en zoek naar het document.
  • Als het document beschikbaar is in de catalogus dan kun je de permalink kopiëren en deze plakken als een weblink/hyperlink in je cursus. Klik hier voor uitgebreide instructies over het toevoegen van links.

Toekomstige functionaliteiten voor een volledige integratie van de catalogus in Brightspace zijn in ontwikkeling.  Het zal dan mogelijk zijn om links uit de Leiden Catalogue direct in een cursus te plaatsen. De Leiden University Library werkt bovendien aan een Single Sign On functionaliteit, om ervoor te zorgen dat studenten en docenten maar één keer hoeven in te loggen als zij een document openen.

Open Access Publicaties

 1. Ga naar creativecommons.com, https://doaj.org/, https://www.openaccess.nl/en  of een andere open access website om naar het document te zoeken.
 2. Als er een Open Access link beschikbaar is, plaats deze dan als een weblink in de cursus. Klik hier voor uitgebreide instructies over het toevoegen van links.

De Copyright Repository is een onderdeel van de Learning Object Repository (LOR) in Brightspace. Deze repository is niets meer dan een verzameling van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Bovendien zijn deze documentenniet beschikbaar via een link binnen de Leidse Catalogus of een open access database.

De Copyright Repository is bedoeld als laatste mogelijkheid voor het geval er absoluut geen link naar de bron beschikbaar is.

 • Ga naar je Cursus
 • Klik op Content en ga naar de (sub)module waar je het document wilt toevoegen
 • Klik op Add existing
 • Klik op LOR
 • Zoek naar het document die je wilt toevoegen. Je kunt Advanced Search gebruiken om de zoekopdracht te verfijnen.

Als het document beschikbaar is in de Copyright Repository is het mogelijk om de link direct in de cursus te plaatsen. In de volgende stappen is te zien hoe je dit kunt doen.


 • Selecteer het document en klik op Next.

 • De standaard selectie staat op Dynamic Link to Newest Version. Laat de selectie hierop staan en klik Next.
 • Klik Create Topic.
 • Het document is nu correct gelinkt en zichtbaar in je cursus.
Previous Article Wat zijn auteursrechtelijk beschermde materialen?
Next Article Short video: Learning Object Repository (English only)