Instructor Support for Educational Systems

Hoe gebruik ik de Discussions tool?

Updated on

In dit artikel kunt je lezen waarvoor je de Discussion tool voor kunt gebruiken en wat de opties zijn.

Discussies is een handige tool om:

 • Studenten samen te laten werken. Een discussie is een plek waar studenten online kunnen samen komen en dus een goede plek voor studenten om samen te werken. Je kan verschillende discussie-onderwerpen voor verschillende groepen maken en ze een eigen ruimte geven om documenten te delen.
 • Studenten makkelijk te laten discussiëren over bepaalde onderwerpen die relevant zijn voor de cursus.
 • Studenten elkaar feedback te laten geven. Studenten kunnen bestanden, zoals documenten, afbeeldingen en video's, met elkaar delen in de discussie-topics. Iedereen die toegang heeft tot dat topic kan de bestanden van elkaar lezen. Dit geeft de mogelijkheid om studenten hun mede-studenten peer-feedback te geven en om studenten zelf feedback te laten ontvangen over hun materiaal.

Je kan discussie-fora aanmaken in Discussions, en bij deze fora kan je discussie-topics toevoegen. Een topic is een plek waar studenten kunnen posten en andere berichten kunnen lezen. Studenten zijn niet in staat om een discussie te voeren in een forum zonder topics. 

Discussies startpagina

 • Ga naar de Course Tools in de navigatiebalk van de cursus.
 • Klik op Discussions. Je komt nu terecht op de Discussions startpagina.
 1. De Discussions startpagina laat een overzicht zien van alle fora en bijbehorende topics die zijn gemaakt voor die specifieke cursus. Dit is de Discussions List.
 2. Het Subscriptions tab geeft de mogelijkheid om aan te geven hoe je meldingen wilt ontvangen (in de vorm van een e-mail) over de discussiefora, topics, and threads waar je bij bent geabonneerd. 
 3. Het Group and Section Restrictions tab geeft de mogelijkheid om te zien welke groep van studenten toegang heeft tot welk forum en/of topic. Klik op Save nadat je klaar bent met bewerken.
 4. Het is mogelijk om statistieken te generen via het Statistics tab over de fora, topics, en/of hun gebruikers. Je kan hiermee zien welke studenten participeren in de discussie, welk topic de meeste of minste reacties ontvangt, etc. Deze data kan je exporteren naar een Excel-bestand.

Discussions List

 1. Klik op New om een nieuw discussie-forum of topic aan te maken. Hier kan je meer lezen over het aanmaken van een nieuw forum/topic: Hoe maak ik een Discussion Forum en Topic aan?
 2. Klik op More Actions om:
  • Een forum of een topic naar een ander forum te kopiëren (Copy)
  • De volgorde waarop de fora en topics zijn weergegeven te veranderen (Reorder)
  • Topics en/of fora te selecteren om te verwijderen (Delete)
  • Verwijderde topics en/of fora te herstellen (Restore).
 3. Klik op Collapse All Forums om alle topics in te klappen. Dit zorgt voor een beter overzicht van alle beschikbare fora in de cursus.
 4. Klik op Settings  (rechterbovenhoek) om direct naar de Discussie-instellingen te gaan en de instellingen voor alle fora te veranderen.

Klik op het pijltje naast de titel van een forum:

 • Klik op Add Topic om topics toe te voegen
 • Klik op Collapse Forum/Expand Forum om het overzicht van de topics te verbergen/laten zien.
 • Klik op Edit Forum om het forum te bewerken.
 • Klik op Hide from Users/Make Visible to Users om het forum voor studenten te verbergen/laten zien. Merk op: de topics in dit forum zullen onzichtbaar zijn als het forum onzichtbaar is.
 • Klik View Forum Statistics om naar de statistiekenpagina te gaan.
 • Klik Subscribe/Unsubscribe om forumnotificaties te (ont)volgen.
 • Klik Delete om het forum te verwijderen.

Klik op het pijltje naast de titel van een topic:

 • Klik View Topic om het topic te bekijken. NB: je kan ook op de titel van het topic klikken om het topic te bekijken.
 • Klik View Topic in Grid View om een duidelijk overzicht van de activiteit van de topic te krijgen (welke posts zijn gelezen en welke niet, wie heeft deelgenomen, etc.)
 • Klik op Edit Topic om het topic te bewerken.
 • Klik op Hide from Users/Make Visible to Users om de topic voor studenten te verbergen/laten zien.
 • Klik View Topic Statistics om naar de statistiekenpagina te gaan.
 • Klik Approve/Unapprove om alle threads in één keer goed of af te keuren. Deze optie is alleen beschikbaar als  je het moderen van discussies is aangezet voor deze topic of de corresponderende forum.
 • Klik Subscribe/Unsubscribe om topicnotificaties te (ont)volgen.
 • Klik Delete om het topic te verwijderen.

Subscriptions

Het Subscriptions tab laat een lijst van fora, topics, en threads zien waar je voor hebt aangegeven om ze te volgen. De fora, topics, en threads die je volgt worden subscriptions genoemd. 

Wanneer je aangeeft een forum of topic te willen volgen, volg je automatisch ook elke thread binnen dat forum of topic.

 1. Selecteer of je alle subscriptions of alleen subscriptions voor fora, topics en/of threads. Klik op Apply.
 2. Selecteer onder het Default Notification Method of je meldingen wil ontvangen in de minibar, via de e-mail, of in je dagelijkse samenvatting van activiteiten.
 3. Je kan per forum, topics, en thread de gewenste methode van meldingen instellen.
 4. Klik op Subscribed om een forum, topic, of thread niet meer te volgen. 

Group and Section Restrictions

Restrictions (beperkingen) kunnen gebruikt worden om fora en topics alleen toe te wijzen aan bepaalde groepen. Alleen de studenten van deze groep zijn in staat om het bestemde forum of topic te zien en te gebruiken.

 1. Selecteer voor welke groep je de beperkingen wil zien voor welk forum.
 2. Pas de vinkjes aan als je toegang wil geven of weigeren tot bepaalde fora en/of topics. 
 3. Klik op Save om je aanpassingen op te slaan.
 4. Klik op Automatically create restricted topics als je topics in een forum wilt creëren die alleen toegankelijk zijn voor specifieke groepen. De topics in dit forum worden automatisch genoemd naar de groepen in de geselecteerde groep-categorie.

Statistics

Het Statistics tab geeft de mogelijkheid om statistieken van een discussie te zien. Er zijn twee soorten statistieken: statistieken van de Users (gebruikers) en statistieken van de fora en topics. 

Users:

 1. Onder Org Unit Statistics kan je het totaal aantal geposte threads en antwoorden (Replies) zien, en het totaal aantal niet-goedgekeurde berichten.
 2. Onder User Statistics kan je de activiteiten per student zien. Selecteer of je de statistieken van alle studenten of van een specifieke groep wilt zien via View By. Klik vervolgens op Apply.
 3. Klik Export to CSV File om de statistieken te downloaden als CSV-bestand (dat geopend kan worden met Excel).

Forums and Topics:

 1. Onder Org Unit Statistics is af te lezen hoeveel threads en replies (Replies) er zijn, hoeveel pinned threads (vastgezette threads), en het aantal niet-goedgekeurde berichten.
 2. Onder Forum and Topic Statistics is de activiteit per forum en topic zichtbaar.
 3. Klik op Export to CSV File om de statistieken als CSV-bestand te downloaden (dat geopend kan worden in Excel). 

Discussies Modereren

De moderator van de discussies kan bepalen welke posts van studenten direct gepost mogen worden of alleen met de moderator's toestemming. Dit kan veranderd worden voor alle berichten in één keer of per bericht.

Voor alle berichten

Wanneer je een nieuw forum of topic aanmaakt ervoor kiezen om berichten alleen zichtbaar te maken voor studenten wanneer jij de posts hebt beoordeeld. Dit kan voor alle topics in een forum worden gedaan (wanneer je een forum aanmaakt of bewerkt) of per topic (wanneer je een topic aanmaakt of bewerkt). 

 • Klik New Forum/Topic of Edit Forum/Topic.

Vink het tweede vakje onder Options aan. Deze optie zorgt ervoor dat posts alleen zichtbaar worden voor andere studenten nadat jij deze hebt goedgekeurd.

Per bericht

Het is ook mogelijk om elk individueel bericht op thread en post-niveau te bewerken of verwijderen. 

 • Ga naar Discussions homepage.
 • Klik op een Topic.
 • Klik op het pijltje naast de naam van de thread of de auteur van de post.
 • Klik Delete Thread/Post om de thread/post te verwijderen.

Overige opties

Naast het bewerken en verwijderen van threads/posts zijn er een paar andere opties die je kan gebruiken om het gebruik van de discussies te verbeteren.

 • Mark All Posts as Read/Unread. Deze optie geeft de mogelijkheid om alle berichten in het topic als (on)gelezen te markeren. Het is ook mogelijk om individuele berichten te markeren als (on)gelezen. Dit kan gedaan worden door het gebruik van het drop-down menu van de desbetreffende post.
 • Flag Thread/Post. Met deze optie kan je aangeven welke thread/post je op een later moment nog makkelijk wilt vinden. De flagged threads/posts kan je vinden door te klikken op Flagged in het Filter by tool. Jouw geflaggede threads/posts zijn privé en zijn niet zichtbaar voor andere gebruikers.
 • Pin Thread. Je kan een thread vastmaken aan de bovenkant van het forum door de optie Pin Thread te selecteren. Dit is vooral handig voor het meer zichtbaar maken van belangrijke thread - zoals becijferde discussies - om te voorkomen dat threads niet verdolven worden onder andere threads in hetzelfde forum. Het vastzetten van threads is een nuttige tool voor het behouden van overzicht in jouw forum.
 • Copy Thread. Het kopiëren van een thread maakt een nieuwe thread met exact dezelfde instellingen als het origineel aan. Links naar grade items worden niet meegekopieerd. 

Video over het aanpassen van subscriptions op discussies

Deze video is gemaakt door Brightspace-leverancier D2L. Sommige schermen hebben een ander uiterlijk dan de Brightspace-omgeving van de Universiteit Leiden. Deze video is alleen beschikbaar in het Engels.

Previous Article Short video: How to create a Discussion (English only)
Next Article Hoe maak ik een Discussion Forum en Topic aan?