Instructor Support for Educational Systems

FAQ Docenten

Updated on

Assignments

Hoe download ik alle submissions in bulk? Hoe download ik submissions inclusief feedback? En voor Turnitin assignments?

Het is mogelijk om alle assignment submission in bulk te downloaden. Zie het artikel Hoe beoordeel ik een opdracht offline voor de stappen. 

Het is helaas niet mogelijk om in bulk alle submission inclusief feedback gegeven in Brightspace te downloaden. Het is wel mogelijk om één voor één de submissions inclusief feedback te downloaden. Dit kan op de volgende manier:

  • Open de submission.
  • Klik op het pijltje naast de bestandsnaam.
  • Selecteer View Document.
  • Klik op Download.

Het is wel mogelijk om alle submissions inclusief inline feedback van Turnitin Assignments te downloaden via turnitin.com. Kijk hiervoor in het artikel Hoe download ik inline feedback in bulk via Turnitin?

Kan ik een opdracht nog aanpassen nadat deze gepubliceerd is?

Het is mogelijk om de beschrijving, datum en methode van beoordeling van een opdracht te veranderen via Edit Assignment.

  • Navigeer naar Course Tools in de navbar van de cursus.
  • Klik op Assignments.
  • Klik op het uitklapbare pijltje naast de opdracht en klik op Edit Assignment.

Klik HIER voor meer informatie.

Voorwaarde voor het wijzigen van reeds gepubliceerde opdrachten

Het opdrachttype en de manier van inleveren kunnen echter niet veranderd worden nadat studenten al werk hebben ingeleverd. Bij Submission, Completion and Categorization onder Edit Assignment kun je deze instellingen nog aanpassen wanneer de leerlingen nog niets hebben ingeleverd.

Log van ingeleverde opdrachten

Brightspace houdt een log bij van ingeleverde opdrachten. Het log is te vinden via de dropbox en kan geraadpleegd worden via via Assignment > More actions > Submission logs

Wanneer een gebruik klikt op de  "Add a File" knop, wordt het log gestart.  Er zijn 4 statussen die gelogd worden:  "started, submitted, deleted, en  restored".

Wat is het Objectives tabblad in o.a. Assignments en Surveys?

Meer informatie over het aanmaken van assignments kan je hier vinden

Sinds de Brightspace update van December 2019 staat er een nieuw tabblad bij het aanmaken/aanpassen van een Assignment. Dit is naar aanleiding van het aanzetten van de Rubrics functionaliteit. 

Op dit moment is het nog niet mogelijk om binnen de Brightspace omgeving van Universiteit Leiden gebruik te maken van Learning Objectives. Helaas is het ook (nog) niet mogelijk dit tabblad uit te schakelen. 

Excuses voor het mogelijke ongemak!

Het tabblad Objectives kan dus worden genegeerd. 

Peermark unauthorized toegangsproblemen

Als je een probleem ondervindt terwijl je met Peermark werkt, is dit in 99% van de gevallen te wijten aan technische browserproblemen. Kijk of een van de volgende oplossingen voor jou werkt. Als je probleem hiermee niet is opgelost, kunt je je probleem melden.

Stel Peermark in als openen in een nieuw tabblad

Vanwege de manier waarop browsers omgaan met cookies, zal het instellen van de PeerMark opdracht om te openen in een nieuw tabblad dit probleem voor de meeste gebruikers oplossen.

Om dit in te stellen, klikt je op de optieknop (de 3 puntjes), vervolgens selecteer je Bewerken (Edit) en Openen in een nieuw tabblad (Open in a new tab). Druk op Opslaan (Save) en je bent klaar.

Brightspace Algemeen

Hoe krijg ik toegang tot mijn cursus?

Neem contact op met de facultaire afdeling, zij kunnen aangeven wanneer de cursussen in Brightspace beschikbaar komen en wanneer je wordt toegevoegd aan de cursus. Hebben collega's al toegang tot de cursus, dan kunnen zij je handmatig toevoegen. Lees HIER hoe zij dit kunnen doen.

Als je een fout ziet zoals hierboven, kan dat verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de browser geüpdatet moet worden. Je kunt deze fout ook krijgen na het verwijderen van informatie. Het kan zijn dat je bepaalde Units of Lessen niet kunt openen. 

Je kunt ook een fout krijgen zoals hieronder:

Als een deel van de Content niet beschikbaar is, zijn er gebroken links in je cursus. 

Om de gebroken links te herstellen, ga naar Course Tools > Course Admin > Course Builder. In de Course Builder kan je gemakkelijk de gebroken links vinden en ze verwijderen. Je zult ze dan opnieuw moeten toevoegen.

Een lege placeholder

Als een placeholder leeg is in de Course Builder, geeft deze een verbroken koppeling (broken link) in de Content. Ga naar de Course Builder via Course Tools > Course Admin > Course Builder en verwijder de lege placeholder.

Verwijder hem door:

  1. Op het pijltje naast de lege placeholder te klikken
  2. De optie "Remove" kiezen.

Een verplaatst document

Mogelijk heb je bestanden in templates geüpload met de knop "Insert Stuff". Deze knop selecteert automatisch waar het bestand in de course files wordt geplaatst. Wanneer je een bestand uploadt via "Insert Stuff", kun je dus geen locatie kiezen waar je het bestand wilt opslaan. De locatie mag niet worden gewijzigd wanneer je bestanden beheert in Manage Files, anders wordt de link verbroken.

Als je een verbroken link hebt, moet je:

  1. Het bestand uit de Course Files verwijderen
  2. Het opnieuw op de juiste locatie uploaden.

Om een werkende LTI-link te hebben, moet je:

  1. Op de pijltje naast de foute LTI-link klikken
  2. Op de optie "New Link" klikken om een nieuwe link te genereren.

Een drag/drop (of copy + paste) afbeelding

Mogelijk heb je een verbroken koppeling vanwege een Drag en Drop of Copy + Paste van een afbeelding op een unit, lesson of folder. 

Afbeeldingen die in de Content van een Unit, Lesson of Folder worden geplaatst, moeten correct worden toegevoegd met de volgende stappen:

  • Klik op de unit/lesson/folder waar je een afbeelding wilt plaatsen.
  • Klik op de 3 puntjes.
  • Klik op Edit.
  • Klik op de knop 'Add Image' en kies de afbeelding die je wilt toevoegen.
  • Save.

Als je een afbeelding toevoegt via copy+paste, wordt de afbeelding bewaard als een tijdelijk bestand dat na een korte periode verloopt.

Een student staat niet ingeschreven in een Brightspace cursus. Hoe kan ik dit oplossen?

Studenten worden automatisch ingeschreven voor de cursus in Brightspace op basis van hun inschrijving in uSis. Het is niet mogelijk om studenten handmatig via Brightspace toe te voegen aan de cursus.  

Voor meer informatie over dit onderwerp: Hoe worden studenten ingeschreven voor cursussen?

Hoe maak ik inhoud hidden/visible?

Bepalen of je cursusinhoud op visible (zichtbaar) of hidden (onzichtbaar) zet, kan cruciaal zijn in het waarborgen van de kwaliteit van jouw cursus. Als docent is het soms wenselijk om bepaalde documenten, zoals antwoordbladen en opdrachten, nog hidden te houden aan het begin van de cursus. 

Voor elke (sub)module is het mogelijk om te bepalen of je de inhoud op visible of hidden zet voor de studenten. 

In het voorbeeld hierboven staat Practical Information op visible. Door op de switch te drukken, kan de inhoud op hidden worden gezet. 

Je kunt specifieke modules, submodules of Content Items op Visible/Hidden zetten. Zodra je een module op Hidden zet, is alle onderliggende inhoud ook Hidden.

Waar kan ik de Wiki functionaliteit vinden?

Brightspace maakt geen gebruik van een Wiki functionaliteit. Verschillende andere tools zijn beschikbaar als vervanging. Denk bijvoorbeeld aan Checklists, Discussions, Surveys of Quizzes. Lees hier meer over in de betreffende artikelen. 

Welke notificaties ontvang ik en hoe kan ik dat instellen?

Voor meer info over notificaties instellen, lees het volgende artikel: Hoe pas ik mijn e-mailnotificaties aan?

E-mail

Kunnen studenten elkaars e-mailadres zien?

Nee, vanwege AVG wetgeving is dit niet toegestaan. Zie hier  voor meer informatie.

Waar vind ik mijn verzonden e-mails?

Als je één van je cursussen bekijkt, klik je op het enveloppe icoon in de mini bar. Klik vervolgens op 'Sent emails'. Lees meer informatie hier

Grades

Is het verplicht om het Gradebook te gebruiken?

Het is niet verplicht om het Gradebook te gebruiken, maar het wordt sterk aangeraden. Het Gradebook is een handige functionaliteit om cijfers correct te tonen aan studenten waarbij deze prive gegevens worden beschermd.

Cijfers in Brightspace zijn geen officiële eindcijfers. Enkel cijfers die geregistreerd staan in uSis worden erkend als officiële eindcijfers.

Je kunt cijfers exporteren uit het Gradebook en importeren in uSis. Hierbij zijn wel aanpassingen nodig in het document. Zie de artikelen over Grades voor instructies.

Het is niet toegestaan om op een andere manier dan het Gradebook cijfers te plaatsen op Brightspace. De combinatie van studentnummer en cijfer wordt gezien als prive persoonlijke informatie en mag niet zomaar geplaatst worden zonder toestemming van iedereen op die lijst.

Kaltura

Waarom zie ik een access denied melding als ik een Kaltura video in Brightspace wil bekijken?

We raden je aan om de nieuwste versie van je browser te installeren.

Mogelijk zie je een Access Denied melding wanneer je een Kaltura video in Brightspace wilt bekijken die embedded is in de cursus. We hebben ondervonden dat dit meestal voorkomt in oudere versies van browsers. We raden je daarom aan je browser te actualiseren naar de nieuwste versie.

Zorg ervoor dat je de nieuwste versie van de browser gebruikt. Daarnaast lijkt Firefox de beste optie te zijn, omdat deze automatisch update naar de nieuwste versie. Probeer de video in Firefox te openen.

Workaround als het niet lukt je browser te actualiseren

Om er zeker van te zijn dat de studenten de video kunnen bekijken, overweeg om de Kaltura video's in een new tab te laten openen in plaats van ze embedded in de course te zetten. Hieronder worden 2 manieren uitgelegd hoe je de video's kan toevoegen.

Eerst:

  • Open het HTML document in je cursus en verwijder de embedded video
  • Of creëer een nieuwe HTML document


Plaats je cursor in het HTML document waar je de link naar de video wilt plaatsen.

  1. Klik op Insert Quicklink 
  2. Scroll naar beneden en klik op Add Kaltura Media

Navigeer naar de video die je wilt plaatsen in je cursus en klik op </> Embed.

Een link naar je video wordt geplaatst zoals te zien is in de afbeelding. Hierna kan je naar wens tekst toevoegen.

Open een Kaltura video in een nieuw tabblad

Als je je video hebt toegevoegd zonder gebruik van een HTML document, maar via Add Existing > Add Kaltura Media, dan kan je de video in een new tab laten openen.

  1. Navigeer naar de Kaltura video in je cursus die je wilt aanpassen
  2. Klik op de 3 puntjes rechtsboven en klik op Edit
  • Selecteer Open in a new tab en klik op save.

Zoals je ziet, is de video niet meer embedded, maar kan deze in een new tab worden geopend.

Quizzes

Hoe kan ik een quiz bekijken vanuit studentperspectief?

Om een Quiz te kunnen zien als student gebruik je de Preview functionaliteit in de Quiz zelf, in plaats van de View as Student functionaliteit van de cursus. 

  • Navigeer naar de Course Tools via de navbar.
  • Klik op Quizzes.
  • Klik op het uitklapbare pijltje naast de quiz die je wilt bekijken vanuit student-perspectief.
  • Klik op Preview.

Support

Waar kan ik ondersteuning krijgen?

Voor vragen kunt u deze stellen via de helpdesk: https://helpdesk.universiteitleiden.nl

Heeft u de instructies en de FAQ gelezen maar blijft uw vraag onbeantwoord? Neem dan contact op met de LMS-coördinator van je faculteit, die je verder helpt met Brightspace. Daarnaast zijn er diverse contactmogelijkheden met het Brightspace support team. Kijk in dit artikel voor de informatie.

Wat is een Sandbox en hoe kan ik deze gebruiken?

Let op: alleen jij hebt toegang tot je eigen Sandbox. Je kan echter wel andere bestaande gebruikers toevoegen. Voeg alleen iemand toe als die persoon hiervoor toestemming heeft gegeven. Houd er rekening mee dat een ingeschreven persoon alles in je Sandbox kan zien wanneer hij of zij dezelfde rol heeft.

Heeft u nog geen persoonlijke Sandbox en / of kun je de Brightspace Online Training niet zien, meldt het issue via het Helpdeskportaal

Elke docent heeft zijn of haar eigen Sandbox course. Dit is een omgeving waarin docenten kunnen experimenteren binnen Brightspace. Je hebt toegang tot alle noodzakelijke functionaliteiten, zonder mogelijke ongewenste gevolgen van het delen van probeersels met je studenten. Je Sandbox is privé: alleen jij en eventuele collega's of gebruikers die je hebt ingeschreven, kunnen de inhoud ervan bekijken.

Het gebruik van de Sandbox is een goede manier om vertrouwd te raken met Brightspace. Je kan bijvoorbeeld experimenteren met: het ordenen en presenteren van uw inhoud, het maken van nieuwe opdrachten voor studenten en het ontdekken van manieren om de interactie met studenten te verbeteren. Je kan ook een cursus voorbereiden in je Sandbox en exporteren naar een openbare cursus wanneer deze naar tevredenheid is voltooid.

Wat is de cursus Brightspace Online Training?

De cursus Brightspace Online Training is een online module waar je kennis kunt maken met Brightspace. Nadat je bent ingelogd in Brightspace, kan je via het startscherm toegang krijgen  tot de Brightspace Online Training. De cursus is geen direct stappenplan, maar geeft je de mogelijkheid om bekend te raken met de verschillende functies in Brightspace. De modules bevatten richtlijnen voor onder andere het maken van Grade Books, het beheren van groepen en het organiseren van inhoud van je cursus.

Als je er klaar voor bent om op een meer geavanceerde en praktische manier te oefenen met de verschillende instellingen van Brightspace, kan je aan de slag gaan in je Sandbox. Je Sandbox biedt de mogelijkheid om onder andere de Brightspace Online Training te volgen. Zo wordt je goed voorbereid op het aanmaken van je uiteindelijke cursus.

Gebruik de Online Training als introductie, maar ga naar je Sandbox om je inzicht in Brightspace te verdiepen.

Systeemvereisten

Welke browserversies worden ondersteund?

Mogelijk krijg je onderstaande melding te zien als je Brightspace opent:

Brightspace leverancier D2L ondersteunt niet alle browsers. De volgende browsers worden niet ondersteund:

  • Microsoft Legacy Edge
  • Internet Explorer

De volgende browser versies (en ouder) worden niet meer ondersteund:

  • Chrome 67 
  • Android Chrome 67 
  • Firefox 67 
  • macOS Safari 12 
  • Chrome OS Chrome 67  
  • iOS Safari 11  

Als je de bovenstaande melding ziet, betekent dit dat je een verouderde versie van je browser gebruikt. We adviseren om je browser te updaten. Dit gebeurt bij browser versies ouder dan:

  • Chrome 90  
  • Chrome OS Chrome 90  
  • Mobile Chrome 90  
  • Safari 14  
  • Mobile Safari 14  
  • Firefox 88  
  • Chromium-based Microsoft Edge 90 

Probeer een andere browser

Als je problemen blijft ondervinden, raden we je aan een andere browser te proberen, omdat dit het probleem kan oplossen. Hieronder vind je een lijst met ondersteunde besturingssystemen en browsers:

Desktopbesturingssystemen:
Windows® 7, 8.1, 10
Mac OS X Intel v10.7 +, El Capitan 10.11
ChromeOS

Browsers:
We ondersteunen de nieuwste en een vorige versie van de volgende browsers:
Chrome
Firefox
Safari
Microsoft Edge

Is er een Brightspace app beschikbaar?

Op dit moment raden we het gebruik van een app voor Brightspace niet aan. Er zijn diverse apps beschikbaar in de appstore, maar deze worden niet door ons ondersteund. Gebruik van de apps is dus op eigen verantwoordelijkheid.

In de browser is Brightspace volledig schaalbaar naar je scherm, daarom raden we aan de reguliere website te gebruiken. 

Previous Article Neem contact op met het Brightspace Support Team
Next Article Brightspace leren kennen, korte video (alleen Engels)