Hoe gebruik ik de Discussions tool?

In dit artikel kunt je lezen waarvoor je de Discussion tool voor kunt gebruiken en wat de opties zijn.

Dit artikel bestaat uit de volgende onderwerpen:

Discussies is een handige tool om:

 • Studenten samen te laten werken. Een discussie is een plek waar studenten online kunnen samen komen en dus een goede plek voor studenten om samen te werken. Je kan verschillende discussie-onderwerpen voor verschillende groepen maken en ze een eigen ruimte geven om documenten te delen.
 • Studenten makkelijk te laten discussiëren over bepaalde onderwerpen die relevant zijn voor de cursus.
 • Studenten elkaar feedback te laten geven. Studenten kunnen bestanden, zoals documenten, afbeeldingen en video's, met elkaar delen in de discussie-topics. Iedereen die toegang heeft tot dat topic kan de bestanden van elkaar lezen. Dit geeft de mogelijkheid om studenten hun mede-studenten peer-feedback te geven en om studenten zelf feedback te laten ontvangen over hun materiaal.

Je kan discussie-fora aanmaken in Discussions, en bij deze fora kan je discussie-topics toevoegen. Een topic is een plek waar studenten kunnen posten en andere berichten kunnen lezen. Studenten zijn niet in staat om een discussie te voeren in een forum zonder topics. 

Discussies startpagina

 • Ga naar de Course Tools in de navigatiebalk van de cursus.
 • Klik op Discussions. Je komt nu terecht op de Discussions startpagina.
 1. De Discussions startpagina laat een overzicht zien van alle fora en bijbehorende topics die zijn gemaakt voor die specifieke cursus. Dit is de Discussions List.
 2. Het Subscriptions tab geeft de mogelijkheid om aan te geven hoe je meldingen wilt ontvangen (in de vorm van een e-mail) over de discussiefora, topics, and threads waar je bij bent geabonneerd. 
 3. Het Group and Section Restrictions tab geeft de mogelijkheid om te zien welke groep van studenten toegang heeft tot welk forum en/of topic. Klik op Save nadat je klaar bent met bewerken.
 4. Het is mogelijk om statistieken te generen via het Statistics tab over de fora, topics, en/of hun gebruikers. Je kan hiermee zien welke studenten participeren in de discussie, welk topic de meeste of minste reacties ontvangt, etc. Deze data kan je exporteren naar een Excel-bestand.

Discussions List

 • Klik op New om een nieuw discussie-forum of topic aan te maken.
 • Klik op More Actions om:
  • Een forum of een topic naar een ander forum te kopiëren (Copy)
  • De volgorde waarop de fora en topics zijn weergegeven te veranderen (Reorder)
  • Topics en/of fora te selecteren om te verwijderen (Delete)
  • Verwijderde topics en/of fora te herstellen (Restore).
 • Klik op Collapse All Forums om alle topics in te klappen. Dit zorgt voor een beter overzicht van alle beschikbare fora in de cursus.
 • Klik op Settings  (rechterbovenhoek) om direct naar de Discussie-instellingen te gaan en de instellingen voor alle fora te veranderen.

Subscriptions

Het Subscriptions tab laat een lijst van fora, topics, en threads zien waar je voor hebt aangegeven om ze te volgen. De fora, topics, en threads die je volgt worden subscriptions genoemd. 

Wanneer je aangeeft een forum of topic te willen volgen, volg je automatisch ook elke thread binnen dat forum of topic. Hier kan je meer lezen over abonneren voor een forum of topic: Hoe ga ik om met Discussies?

 1. Selecteer of je alle subscriptions of alleen subscriptions voor fora, topics en/of threads. Klik op Apply.
 2. Selecteer onder het Default Notification Method of je meldingen wil ontvangen in de minibar, via de e-mail, of in je dagelijkse samenvatting van activiteiten.
 3. Je kan per forum, topics, en thread de gewenste methode van meldingen instellen.
 4. Klik op Subscribed om een forum, topic, of thread niet meer te volgen. 

Group and Section Restrictions

Restrictions (beperkingen) kunnen gebruikt worden om fora en topics alleen toe te wijzen aan bepaalde groepen. Alleen de studenten van deze groep zijn in staat om het bestemde forum of topic te zien en te gebruiken.

 1. Selecteer voor welke groep je de beperkingen wil zien voor welk forum.
 2. Pas de vinkjes aan als je toegang wil geven of weigeren tot bepaalde fora en/of topics. 
 3. Klik op Save om je aanpassingen op te slaan.
 4. Klik op Automatically create restricted topics als je topics in een forum wilt creëren die alleen toegankelijk zijn voor specifieke groepen. De topics in dit forum worden automatisch genoemd naar de groepen in de geselecteerde groep-categorie.

Statistics

Het Statistics tab geeft de mogelijkheid om statistieken van een discussie te zien. Er zijn twee soorten statistieken: statistieken van de Users (gebruikers) en statistieken van de fora en topics. 

Users:

 1. Onder Org Unit Statistics kan je het totaal aantal geposte threads en antwoorden (Replies) zien, en het totaal aantal niet-goedgekeurde berichten.
 2. Onder User Statistics kan je de activiteiten per student zien. Selecteer of je de statistieken van alle studenten of van een specifieke groep wilt zien via View By. Klik vervolgens op Apply.
 3. Klik Export to CSV File om de statistieken te downloaden als CSV-bestand (dat geopend kan worden met Excel).

Forums and Topics:

 1. Onder Org Unit Statistics is af te lezen hoeveel threads en replies (Replies) er zijn, hoeveel pinned threads (vastgezette threads), en het aantal niet-goedgekeurde berichten.
 2. Onder Forum and Topic Statistics is de activiteit per forum en topic zichtbaar.
 3. Klik op Export to CSV File om de statistieken als CSV-bestand te downloaden (dat geopend kan worden in Excel). 

Video over het aanpassen van subscriptions op discussies

Deze video is gemaakt door Brightspace-leverancier D2L. Sommige schermen hebben een ander uiterlijk dan de Brightspace-omgeving van de Universiteit Leiden.

Deze video is alleen beschikbaar in het Engels.