Support site - BrightspaceDocenten - Nederlands KalturaHoe voeg ik een Kaltura Live Room toe aan mijn cursus?

Hoe voeg ik een Kaltura Live Room toe aan mijn cursus?

Wat is Kaltura Live Room?

Kaltura Live Room is een online tool waarmee u interactieve werkcolleges kan geven. Het is een omgeving waarin u uw powerpoint kan tonen en college kan geven, een video kan tonen, een quiz kan laten maken of studenten in groepjes kan laten discussiëren. Wilt u weten of dit geschikt is voor jouw cursus, kijk dan op deze site om een goede afweging te maken.

Hieronder wordt uitgelegd hoe een Kaltura Live Room kan worden gestart in de cursus en hoe studenten toegang kunnen krijgen tot deze Live Room. Voor meer informatie over de mogelijkheden van Kaltura Live Room kan deze handleiding gebruikt worden (alleen beschikbaar in het Engels).

Een Kaltura Live Room aanmaken in een Brightspace cursus

Om een Kaltura Live Room aan te maken, gaat u binnen de cursus naar Course Tools > Kaltura Media Gallery en klikt u op de Launch Live Room knop. Een nieuwe tab in de browser zou moeten openen met een Kaltura Live Room.

Een Kaltura Live Room aanmaken via de Videoportal

Het is ook mogelijk om buiten Brightspace een Kaltura Live Room aan te maken . De instructies hiervoor zijn te vinden via deze blogpost van de Universiteits Bibliotheek. 

Door een Kaltura Live Room op deze manier aan te maken, zijn er wel extra handelingen nodig om deze toegankelijk te maken voor studenten binnen Brightspace. 

Studenten toegang geven aan de Kaltura Live Room

Studenten kunnen via Course Tools > Kaltura Media Gallery en de knop Join Live Room de Kaltura Live Room betreden.

Plaats ook een announcement en/of content post met daarin de melding dat de Live Room te bereiken is via de Media Gallery.

Het is ook mogelijk om een via de Live Room zelf een directe link te genereren die in de Brightspace course offering geplaatst kan worden. Let er hier wel bij op dat deze link gedeeld kan worden met derden, dus het gebruik van een wachtwoord is zeer aan te raden!

In de Live Room zelf klikt u op "invite". Hierna krijgt u de onderstaande opties te zien:

De link naar de Live Room kan worden gekopieerd door op copy te klikken. Het is ook mogelijk om de link via e-mail te verzenden, maar dit is optioneel en wordt niet ondersteund. 

Het gebruik van een wachtwoord is zeer aan te raden wanneer u er voor kiest om op deze wijze toegang tot de Live Room te verschaffen.

Wanneer u de link naar de Live Room hebt gekopieerd, gaat u naar uw cursus in Brightspace en doorloopt u de onderstaande stappen:


  • Ga terug naar de cursus homepage en selecteer de module waar de link geplaatst moet worden. 
  • Selecteer in deze module Create New. 
  • Kies Weblink. 
  • In het Link veld plakt u het eerder gekopieerde linkadres. 
  • Kies een Display Name (bv, Live Room) en kies voor "Open in a new tab". 
  • Klik daarna op save. 

Vergeet niet de link zichtbaar te maken voor studenten nadat u getest heeftof de link correct functioneert en  het wachtwoord kenbaar te maken aan uw studenten. Aangeraden wordt om dit te mailen via de ingebouwde mail functie in Brightspace.

De Kaltura Live Room link zal altijd beschikbaar zijn voor studenten, maar de Live Room zal alleen toegankelijk zijn wanneer er een instructor in aanwezig is. Wanneer studenten de link gebruiken wanneer er geen instructor aanwezig is, zullen zij een melding krijgen dat de Live Room niet beschikbaar is en er gewacht moet worden tot de host (een instructor) de sessie start.