Instructor Support for Educational Systems

Hoe werkt de Zoom koppeling in Brightspace?

Updated on

De Zoom LTI koppeling is een koppeling waarmee je vanuit je Brightspace cursus (meerdere) Zoom meetings kunt organiseren en starten. Ook zorgt deze koppeling er voor dat Zoom meetings automatisch in de Calendar van je cursus in Brightspace worden opgenomen.

Hoe krijg ik een account en licentie in Zoom?

Tijdens de eerste keer dat je inlogt in Zoom krijg je automatisch een account en licentie van de Universiteit Leiden in Zoom. Inloggen kan via https://universiteitleiden.zoom.us  , maar kan ook door in Brightspace naar het Zoom menu te gaan binnen je cursus. In deze handleiding gaan we uit van de laatst genoemde optie. 

Hoe maak ik een Zoom meeting aan voor mijn cursus?

  • Klik op Course Tools in de navigatiebalk van je cursus.
  • Klik op Zoom. Het onderste gedeelte van je scherm staat nu volledig in het teken van Zoom.


  1. Klik op Schedule a New Meeting om een nieuwe Zoom meeting in te plannen.

In het volgende scherm kan je details voor de meeting invullen en instellingen aanpassen. Instellingen die grijs zijn, zijn 'vastgezet' waardoor een individuele docent hier niet van af kan wijken. De instellingen hebben hier dezelfde (standaard) waarde als via universiteitleiden.zoom.us.

2. Vul het onderwerp van je meeting in. Deze wordt op diverse plekken getoond waaronder de calendar van je cursus. Kies daarom iets herkenbaars.

3. Kies of het voor deelnemers verplicht is om in te loggen in Zoom. Wanneer gebruik wordt gemaakt van verplicht inloggen, is het belangrijk dat alle deelnemers een Zoom account hebben. Dit kan zowel een Leiden account zijn als een persoonlijk account. Verplicht inloggen heeft als voordeel dat tijdens de meeting van alle deelnemers de juiste namen getoond worden met roepnaam en achternaam. Deelnemers die GEEN (persoonlijk) Zoom account hebben, kunnen alleen deelnemen wanneer geen gebruik wordt gemaakt van verplicht inloggen. Zonder in te loggen kunnen deelnemers dan ter plekke een naam invullen in Zoom. Denk daarbij aan gastsprekers die slechts eenmalig bij een bijeenkomst aanwezig zijn en geen (persoonlijk) Zoom account hebben. 

4. Als je met meerdere hosts wil werken, zorg er dan voor dat je hun emailadres, zoals gepresenteerd in Brightspace, hier invoert. Deze personen kunnen deze specifieke meeting starten. Je kunt de e-mailadressen van je collega's vinden in de Classlist van je course, onder het tabblad Staff.


Klik op Save.

  1. Je meeting wordt op het eerste tabblad getoond.
  2. Hier kan je de meeting starten of verwijderen. Het voordeel van de meeting hier starten is dat je automatisch ingelogd wordt in Zoom.

Na het aanmaken van de Zoom meeting zal deze ook opgenomen worden in de Calendar van je cursus.

De Join URL van de meeting is opgenomen in het Calendar event en te vinden zodra het Calendar event geopend wordt.

Tip! Bekijk de handleidingen over verschillende manieren waarop je Zoom kunt gebruiken in Brightspace:

Waar kunnen studenten Zoom meetings zien?

Studenten hebben geen toegang tot de Zoom link in de navigatiebalk. Zij hebben alleen toegang tot de meeting die je voor hen hebt ingesteld. Geplande meetings verschijnen automatisch in de course Calendar, dus je hoeft geen uitnodigingslink te sturen wanneer je Zoom gebruikt in Brightspace.

Personal meeting room in Zoom

Houd er rekening mee dat een link die je deelt naar je Personal Meeting room aanhoudend is. Deze link blijft dus altijd toegankelijk voor de degenen waar je de link mee deelt.

Vanuit Brightspace is het ook mogelijk om via je eigen Personal Meeting Room een meeting te starten.

  1. Klik op het tabblad Personal Meeting Room
  2. Deel de Join URL
  3. Start The Meeting

Na afloop van de Zoom meeting

  1. Na afloop van de meeting is deze te vinden onder het tabblad Previous Meetings. Hier kan je ook een report bekijken met de uitkomsten van polls en een aanwezigheidslijst van de deelnemers zien.
  2. Indien een meeting is opgenomen zal de opname op het tabblad Cloud Recordings te vinden zijn. Recordings worden vanuit Zoom automatisch naar Kaltura geupload. Na een beperkte tijd (op dit moment 60 dagen) zal de recording binnen Zoom automatisch verwijderd worden. Op dat moment is de recording uitsluitend nog via Kaltura op te vragen.

De opname wordt alleen opgeslagen op het account van de host (1 gebruiker) en is voor die gebruiker toegankelijk via Kaltura My Media.

FAQ Zoom koppeling

Hoe voeg ik Polls toe?

Wanneer je via je Brightspace een meeting plant, kan je vervolgens op universiteitleiden.zoom.us inloggen en bij de Meetings tab de meeting zien. Klik op de naam / titel van de meeting. Scroll in het overzicht van de meeting naar beneden. Helemaal onderin staat de Poll optie met rechts een Add knop. Nu krijg je de optie tot het maken van een poll. Wanneer je dit gedaan en opgeslagen hebt zie je de poll ook terug in Brightspace.

Mijn meeting wijzigt niet in Brightspace als ik deze via https://universiteitleiden.zoom.us aanpas. Klopt dit?

Ja, dit klopt. Wanneer je een meeting aanmaakt via Brightspace, is deze ook terug te vinden via https://universiteitleiden.zoom.us onder Geplande meetings. 

Veranderingen via https://universiteitleiden.zoom.us van de meeting die je in Brightspace hebt aangemaakt worden echter NIET verwerkt in de Calendar van Brightspace. Voer wijzigingen dus altijd door via de koppeling in Brightspace zelf.

Previous Article Hoe organiseer ik een zoom meeting?
Next Article Hoe kan ik aparte Zoom meeting klaar zetten binnen een Brightspace Course?