In het ANS Help center staan handleidingen over functionaliteiten van Ans.
Let op: Niet alle artikelen zijn relevant voor de situatie bij de Universiteit Leiden.
ANS handleidingen zijn Niet relevante als de procedure binnen de Universiteit:
- Afwijkt. In dat geval wordt er een verwijzing naar die procedure gemaakt.
- Niet is toegestaan. In dat geval wordt dat hier aangegeven.
- Niet van toepassing is. In dat geval wordt er hier niet naar de handleiding verwezen.
De volgende linkjes verwijzen naar relevante handleidingen over het inloggen en werken met Ans.
Inhoudsopgave
Aanmelden bij Ans
Ans kent meerdere omgevingen. Het aanmmeld proces is per omgeving verschillend. Hieronder vind je de toelichting van het proces per omgeving:
- Productie (ans.app): op Ans productie omgeving werken we met Single Sign-On (SSO). Je bent hier automatisch aangemeld met je ULCN account.
- Stage (stage.ans.app): om toegang te krijgen tot deze omgeving neem je eerst per mail contact op met de factultair functioneel beheerder, waarna je een uitnodigingsmail ontvangt.
- Edu (edu.ans.app): om toegang te krijgen tot deze omgeving neem je eerst per mail contact op met de factultair functioneel beheerder, waarna je een uitnodigingsmail ontvangt.
Inloggen bij Ans
Evenals het aanmeld proces, werkt het inloggen in Ans net iets anders per omgeving:
- Productie (ans.app): hier log je in met je ULCN account via Single Sign-On (SSO).
- Stage (stage.ans.app): Bij de eerste inlog stel je jouw wachtwoord in. Je logt in met je mailadres en zelf ingestelde wachtwoord.
- Edu (edu.ans.app): Bij de eerste inlog stel je jouw wachtwoord in. Je logt in met je mailadres en zelf ingestelde wachtwoord.
Omdat we op de productie omgeving werken met Single Sign-On (SSO) schakel je makkelijk door naar andere digitale omgevingen, zo wordt je via Brightspace direct door gekoppeld naar Ans zonder dat je daar appart voor hoeft in te loggen.
Beheren van je medewerker account
Om inzicht te krijgen in je Ans account en om hierin voorkeuren op te geven, navigeer je naar account instellingen knop. Hoewel je de instellingen zoals taal en communicatie voorkeur persoonlijk instelt, zijn sommige instellingen geblokkeerd om de veiligheid en continuïteit van het platform te borgen.
Het is daarom bijvoorbeeld in Ans niet mogelijk om je account te verwijderen of je naam aan te passen. Wil je wel een aanpassing in je naam doorvoeren doe je dat via je ULCN account.
Klik hier voor de stapsgewijze instructie.
Gebruik quick comments
Vanuit de instellingen van je account heb je ook de mogelijkheid om met quick comments te werken, dit zijn stukjes tekst die je hergebruikt bij het beantwoorden van studenten vragen en bij het nakijken van toetsen.
Klik hier om te lezen hoe je quick comments importeert, exporteert en handmatig toevoegt.
Achtergrondprocessen
Bepaalde acties binnen Ans vragen een langere verwerkingstijd. Denk bijvoorbeeld aan: exporteren van resultaten, importeren van vragen of verzenden van cijfers naar Brightspace. Dit soort processen worden daarom op de achtergrond uitgevoerd. Hierdoor ben je vrij om tijdens de duur van het proces binnen het platform te blijven navigeren.
Klik hier voor voorbeelden van achtergrondprocessen en de stapsgewijze instructie over waar je ze kunt controleren.
Problemen met je cache oplossen
Sommige problemen met Ans zijn op te lossen door je cache kortstondig uit te schakelen of te wissen. Voorbeelden van bekende problemen zijn:
- Problemen met inloggen;
- Problemen bij studenten die hun digitale toets niet kunnen starten;
- Problemen bij het beantwoorden van toetsvragen.
Voor meer informatie over bekende problemen die worden opgelost door je cache uit te schakelen en de stapsgewijze instructie, lees het artikel: Problemen met je cache oplossen.
Notificaties
Met notificaties krijg je een melding als je bent getagd, genoemd, toegevoegd of toegewezen in Ans door een andere gebruiker.
Klik hier om te zien hoe je naar je notificaties navigeert en welk acties een notificatie kunnen afvuren.