In dit artikel leggen we uit hoe je een itembankopgave aanmaakt en welke wijzigingen je kunt aanbrengen. We behandelen onder andere hoe je een itembankopgave kopieert, metadata toekent, en bulk import en export handelingen kunt verrichten.
Klik op de onderstaande link om direct naar een specifieke sectie te gaan:
Wil je weten wat een itembank is en waarvoor je het gebruikt? Klik dan hier.
1. Creëeren en bewerken van itembankopgaven
Volg deze stappen om een opgave aan te maken vanuit je itembank:
- Ga naar de ANS omgeving waar de itembank staat en log in.
- Klik op opgaven in het menu bovenaan.
- Selecteer nieuwe opgave.
- Vul de naam van je opgave in.
- Klik vervolgens op bewaren.
Je ziet nu de bewerkingsomgeving van de opgave.
Let op: wanneer itembankopgaven die gekoppeld zijn aan toetsinzichten worden bewerkt, worden ze beschouwd als nieuwe versies van de oorspronkelijke opgaven. Dit betekent dat het dataverzamelingsproces opnieuw begint
1.1. Kopiëren van een itembankopgave
In ANS kun je eenvoudig een opgave kopiëren en gebruiken binnen een itembank. Meer weten over hoe je itembankopgave kunt kopiëren? Zie deze ANS handleiding voor een stappenplan.
1.2. Itembankopgavelog
Met een itembankopgavelog krijg je inzicht in de wijzigingen die zijn aangebracht aan een opgave. Meer weten over welke wijzigingen worden bijgehouden? Zie deze ANS handleiding voor een overzicht.

1.3. Samenwerken
Het is ook mogelijk om andere collega's met de rol van auteur de wijzigingen te laten uitvoeren. Dit doe je door collega's in te schrijven in de itembank. Meer weten over wat er allemaal mogelijk is? Zie de ANS handleiding voor een stappenplan per wijziging.
2. Itembankopgave metadata opties
Een itembankopgave kun je verrijken met verschillende metadata zoals: labels, tags, relaties met andere opgaven en media vanuit je itembank. Door metadata te gebruiken, kun je opgaven beter organiseren, doorzoeken en beheren. Eerst geven we een kort stappenplan weer met hoe je toegang krijgt tot de metadata. Daarna volgt een kort overzicht van alle opties.

- Klik op de itembank waarin de opgave staat. Gebruik de zoekbalk om de opgave sneller te vinden.
- Je ziet een overzicht van alle opgaven in de itembank.
- Klik op de opgave die je wilt bewerken. Je ziet het volgende scherm:

2.1. Opties
In onderstaande secties lichten we elke vorm van metadata kort toe en leggen we uit hoe je ze toewijst aan een opgaven. Klik op de kopjes om een de omschrijving te zien.
Labels geven het voortgangsproces van een opgave aan, zodat je kunt zien hoe ver een vraag in ontwikkeling is. De opties zijn: accepted, draft, review needed en revision needed. Het is ook mogelijk om zelf labels aan te maken. Meer weten? Zie deze ANS handleiding over hoe je zelf labels aanmaakt.

Een tag wordt gebruikt te identificatie. Door een tag toe te schrijven aan een opgave, kun je eenvoudiger willekeurig vragen selecteren. Daarnaast is het handig om tags te gebruiken wanneer je een toets automatisch aanmaakt via een toetsmatrijs. Meer weten? Zie deze ANS handleiding om meer te weten te komen over het gebruik van toetsmatrijzen.

Door op het +-icoon te klikken zie je het volgende scherm:

Vul de key en vervolgens de waarde in. Om de tag op te slaan klik je op create. Wanneer succesvol zie je de tag staan in het blok.

In ANS kun je een opgave twee soorten relaties toekennen.
- Een verwante relatie bestaat tussen opgaven die elkaar aanvullen. Opgaven met een verwante relatie worden in dezelfde toets opgenomen. Deze vragen bouwen op elkaar voort, zonder het antwoord prijs te geven.
- Een vijandige relatie bestaat tussen opgaven die elkaar niet aanvullen. Opgaven met een vijandige relatie worden niet in dezelfde toets opgenomen. Deze relatie komt wordt bijvoorbeeld toegeschreven wanneer een opgave het antwoord bevat op een andere opgave.

Wanneer een afbeelding of bestand wordt gebruikt in een opgave, dan wordt deze automatisch geüpload naar de mediabibliotheek van de itembank. Hierdoor kunnen afbeeldingen of bestanden makkelijk hergebruikt worden in andere opgaven.
Meer weten over welke metadata je kan toevoegen aan opgaven? Zie deze ANS handleiding over welke mogelijkheden er zijn.
2.2. Importeer metadata (beta)
Je kunt tags en leerdoelen uit externe bronnen importeren. Meer weten? Zie deze ANS handleiding voor een beschrijving.
Meer weten over welke metadata je kan toevoegen aan opgaven? Zie deze ANS handleiding over welke mogelijkheden er zijn.
3. Importeren en exporteren van itembankopgaven
Het is mogelijk om opgaven te importeren of exporteren. Hieronder beschrijven we kort hoe je deze actie kunt ondernemen. Let op: het importeren en exporteren naar andere toetsplatformen loopt niet altijd even soepel. Overleg altijd met de functioneel beheerder van jouw faculteit in het geval van bulk handelingen.
Je kunt opgaven in bulk importeren vanuit andere itembanken of toetsplatformen, zoals Remindo. ANS ondersteunt de volgende importformaten:
- Question & Test Interoperability (QTI)
- Question Markup Language (QML)
- Respondus import
- Zipfile
Meer weten over welke metadata je kan toevoegen aan opgaven? Zie deze ANS handleiding over welke mogelijkheden er zijn.
Je kunt opgaven in bulk exporteren naar andere itembanken binnen ANS of andere externe toetsplatformen. ANS ondersteunt de volgende exportformaten:
- QTI 2.1
- Respondus export
Je kunt de status van het exportproces bijhouden via achtergrondprocessen.
Contact en informatie
Heb je hulp nodig? Neem contact op met de functioneel beheerder van jouw faculteit.