Support site - BrightspaceDocenten - Nederlands Auteursrechtelijk beschermd materiaalHoe voeg ik literatuur / auteursrechtelijk beschermd materiaal toe?

Hoe voeg ik literatuur / auteursrechtelijk beschermd materiaal toe?

Wanneer je teksten, tekstfragmenten of afbeeldingen gebruikt voor het onderwijs, dien je je bewust te zijn van de eisen met betrekking tot het auteursrecht. Om auteursrechtelijk beschermd werk beschikbaar te stellen aan je studenten in je opleiding, heb je voorafgaande toestemming nodig van de auteursrechthouders. 

Wanneer je materiaal wil hergebruiken in het onderwijs, houd dan rekening met het auteursrecht en de mogelijke kosten die daaraan verbonden zijn. Specifiek voor Brightspace raden wij aan de drie onderstaande opties te gebruiken om materialen in uw cursus te implementeren. In alle drie de gevallen ben je altijd verplicht om correct te citeren en te verwijzen.

  1. Gebruik materiaal waarvoor een licentie beschikbaar is uit de Leiden Catalogue
  2. Gebruik materiaal wat geüpload is in de Copyright Repository
  3. Open Access publicaties

Voor verdere informatie, ga naar de webpagina Auteursrecht voor docenten.

Wat als er geen online bron beschikbaar is?

Het kan voorkomen dat materiaal niet online beschikbaar is of niet is toegevoegd aan de Copyright Repository. In dat geval moet je het document uploaden naar de Copyright repository (dit geldt zowel voor korte als lange uittreksels) als je het materiaal in Brightspace wilt gebruiken. 

 

Gebruik de onderstaande cheatsheet  als leidraad voor het invoeren van auteursrechtelijk beschermde materialen. Het document is interactief en leidt u naar de relevante websites..