Support site - BrightspaceDocenten - Nederlands TurnitinHoe gebruik ik Turnitin voor opdrachten?

Hoe gebruik ik Turnitin voor opdrachten?

Turnitin is een externe tool die is geïntegreerd in Brightspace om opdrachten/papers etc. te beoordelen en te controleren op plagiaat. Turnitin biedt de docenten de tools aan om persoonlijke feedback te geven en om te vergelijken met andere papers/online bronnen. 

 • GradeMark is een tool waarmee je de opdrachten kan voorzien van een beoordeling en feedback. Je kan feedback in GradeMark invoegen per tekstregel in het bestand. 
 • Originality Check controleert op plagiaat in Turnitin. Door deze optie in te schakelen genereer je een vergelijkingsrapport dat het ingediende bestand vergelijkt met artikelen en opdrachten van universiteiten over de hele wereld. Het genereert een rapport waarin de overeenkomsten en bronnen worden weergeven. 

De mogelijkheid bestaat om Grades in Turnitin te synchroniseren met het Gradebook in Brightspace. Lees hier meer over in het artikel Hoe synchroniseer ik cijfers tussen Turnitin en het Gradebook?

Het is niet mogelijk voor docenten om via Brightspace in Turnitin een opdracht in te leveren namens een student. Dit kan wel via turnitin.com. De handleiding daarvoor is te vinden in dit artikel (alleen in het Engels). 

Video over het gebruik van TurnItIn voor nieuwe opdrachten

Video over het gebruik van TurnItIn voor bestaande opdrachten

Maak en bewerk een Assignment

 • Navigeer naar Course Tools in de navbar van de cursus. 
 • Klik op Assignments. Je komt nu terecht op de Assignments startpagina.  Hier vind je een overzicht van alle opdrachten die je hebt gemaakt. 

Om een nieuwe opdracht aan te maken, volg de stappen in het artikel: Hoe maak ik een Assignment aan?

 • Klik op het pijltje achter een opdracht op een snel-menu te openen. 
 • Klik op Edit Assignment om een opdracht te veranderen. 

Let op: het is niet mogelijk om via Turnitin een uiterlijke inleverdatum in te stellen. Dit kan enkel gedaan worden via de opdracht. Meer hierover staat in het artikel: Hoe stel ik restricties in voor een opdracht?

Onder restricties kun je een uiterlijke inleverdatum en einddatum instellen: wanneer studenten een opdracht inleveren nadat de uiterlijke inleverdatum is verstreken, kun je zien dat de opdracht te laat is ingeleverd via Brightspace. Nadat de einddatum (als die bestaat) is vertreken, kunnen studenten de opdracht niet meer bekijken. 

Schakel GradeMark® en Originality Check® in

1. Navigeer naar Turnitin®.

2. Klik Enable GradeMark® for this folder.  Schakel ook Grademark in als je van plan bent om Grademark niet te gebruiken, maar wel de functie Originality. 

3.  Bij Transfer kan aangegeven worden of: 

 • Turnitin automatisch wil synchroniseren met Brightspace (dit is de standaardinstelling). 
 • je cijfers handmatig invoert via Brightspace. 

4. Het werk wordt standaard ook gecontroleerd op plagiaat. Als je deze instelling wilt uitschakelen, dan deselecteer je de optie Enable Originality Check® for this folder. 

5.  Geef onder Display aan of studenten inzicht krijgen in de plagiaatscore van hun opdracht. Belangrijk: deze instelling is automatisch verbonden met een extra instelling. Als je bij de aanvullende instellingen in Similarity Report aangeeft dat studenten het overeenkomstenrapport mogen bekijken, kunnen ze automatisch ook hun plagiaatscore zien. Het maakt dan niet uit of het vak Display is aanvinkt.

6. Onder Frequency kan gekozen worden voor: 

 • Turnitin controleert automatisch alle ingeleverde werk (Automatic originality checking on all submissions).
 • Turnitin controleert alleen inzendingen die handmatig zijn gekozen (Identify individual submissions for originality checking).

7. Klik op More Options in Turnitin om meer instellingen in Turnitin te wijzigen, hier kan ook de optie Originaliteit worden in- of uitgeschakeld waarbij de opdrachten niet worden opgenomen in de Turnitin-database. 

8. Klik op Save and Close om terug te gaan naar de Assignments startpagina. 

Wil je ook gebruik maken van Grades in Brightspace?

 • Maak een grade item aan en voeg een grade item toe aan een opdracht.
 •  Na beoordeling van de opdracht in Turnitin moeten de cijfers worden gepubliceerd, zodat ze zichtbaar worden in Grades. Over het publiceren van cijfers is meer te lezen in het artikel: Hoe beoordeel ik een opdracht?

Let op: schakel Originality Check alleen in voor de final version (definitieve versie) die studenten indienen. Als je GradeMark wil gebruiken om tussentijdse feedback te geven, worden alle versies van de opdracht van een student opgeslagen in Turnitin, wat zal leiden tot een hoge mate van plagiaat in de definitieve versie. 

Extra instellingen in Turnitin

1. Turnitin zal automatisch de titel en Max Grade van Brightpace overnemen en daarom kan dit niet worden gewijzigd. 

2. Klik op Optional Settings voor meer opties. 

1. Bepaal onder Submission settings

 • of alle opdrachten worden opgeslagen in de Turnitin opslagplaats(Standard paper repository), een opslagplaats die privé is voor een specifiek instituut (Institution paper repository) of worden niet opgeslagen (Do not store the submitted);

Als het werk wordt opgeslagen in de opslagplaats, wordt de ingediende opdracht ook gebruikt om te controleren op plagiaat. Wil je ook plagiaatscores zien voor niet-definitieve versies van opdrachten? Kies dan de optie Do not store the submitted papers: 

 • als studenten alle bestandstypes mogen uploaden;
 • als je een rubriek wilt toevoegen; 

Een rubriek is een gestandaardiseerd beoordelingsmodel en kan de docent helpen met het beoordelen met uniformiteit en transparantie. Als je deze optie selecteert heb je de mogelijkheid om de Rubric Manager te starten en een rubriek te maken, bewerken of uploaden. 

2. Selecteer bij Compare against

 • of Turnitin de opdrachten moet vergelijken met opdrachten uit de Turnitin opslagplaats (Turnitin repository). 
 • of Turnitin de opdrachten moet vergelijken met internetbronnen.
 • of Turnitin de opdrachten moet vergelijken met tijdschriften, artikelen, publicaties etc. 

3. Selecteer bij Similarity Report: 

 • Wanneer de plagiaatcontrole gedaan moet worden.
  Turnitin geeft hier drie mogelijkheden. Opmerking: als je de eerst of tweede optie selecteerd, dan wordt de opdracht altijd gelijk gecontroleerd op plagiaat, zelfs als je eerder hebt aangegeven dat studenten het meerdere keren mogen indienen. Er zijn geen beperkingen aan het aantal opdrachten hier, optie een en drie zijn hierin gelijk. Nadat een opdracht drie keer opnieuw is ingediend, beginnen rapporten na 24 uur te genereren. 
 • Of de student het Similarity Report mag bekijken. Door deze optie aan te vinken, kunnen studenten ook hun plagiaat score zien, inclusief alle citaten van de bronnen waar hun opdrachten overeenkomsten mee hebben. 
 • Of de plagiaatcontrole ook bibliografieën moeten bevatten (bijvoorbeeld een overlap in de literatuurreferenties), citaten en kleine overeenkomsten.

4. Geef onder Additional settings aan of je van de bovenstaande instellingen ook in de toekomst gebruik wil maken.  

5. Klik tot slot op Submit, om de instellingen toe te passen. 

 • Beweeg met de muis over de vraagtekens om te zien wat elke optie inhoudt. 
 • We raden aan om een uiterlijke inleverdatum voor plagiaatcontrole in te stellen onder Similarity Report (Generate reports on due date) om te controleren of elke opdracht is aangevinkt. Dit is enkel het geval als je hebt aangegeven dat opdrachten moeten worden opgeslagen en dat de opdrachten ook moeten worden vergeleken met opdrachten uit de opslagplaats (onder Compare Against). 
 • We raden aan om de volgende opties bij Similarity Report aan te vinken: exclude bibliographic materials, exclude quoted materials en exclude small sources. 

Als studenten meerdere keren binnen een opdracht een identiek document hebben ingediend (in dat geval staat All submission are kept ingeschakeld), is er geen plagiaat score van 100%. In het geval dat een andere student exact hetzelfde document inlevert, zal er wel een plagiaat score van 100% zijn. 

Uitsluiten van bronnen bij TurnItIn Similarity Check

Het is mogelijk om bronnen uit te sluiten bij de Similarity Check van TurnItIn. Zie hier voor de uitleg van TurnItIn. 

Uitsluiten van bronnen via Match Overview

 1. Klik op het getal in de Similarity werkbalk om bronnen uit te sluiten van de Similarity Check.
 2. Alle bronnen waar een match mee is gevonden, zijn te vinden in de Match Overview zijpaneel
 3. Klik op het pijltje naar rechts bij het percentage van de bijbehorende bron om meer details te zien van deze match.
 4. Klik op Exclude Sources onderaan aan de Match Breakdown zijpaneel.
 5. Vink de bronnen aan om deze uit te sluiten van de Similarity Check.
 6. Klik op de Exclude(x) knop. Hierna wordt de Similarity Score geüpdatet.

Uitsluiten van bronnen via All Sources

 1. Klik op het pictogram met de grafiek in de Similarity werkbal om bronnen uit te sluiten van de Similarity Check via All Sources zijpaneel.
 2. Klik op de Exclude Sources knop onderaan.
 3. Vink de bronnen aan om deze uit te sluiten van de Similarity Check.
 4. Klik op de Exclude (x) knop om de geselecteerde bronnen uit te sluiten. Hierna wordt de Similarity Score geüpdatet.

Revision Assignment niet mogelijk

In Blackboard hebben veel docenten gebruik gemaakt van de "Revision Assignment" tool van Turnitin. Helaas is functionaliteit niet beschikbaar in Brightspace. Een gelijkbare oplossing is er niet.

Een docent kan wel toestaan in het Brightspace-assignment om alle inzendingen te behouden, waardoor een student meerdere inzendingen kan doen.