Support site - BrightspaceDocenten - Nederlands QuizzesHoe kan ik een quiz beoordelen (grade item)?

Hoe kan ik een quiz beoordelen (grade item)?

Om de quiz te beoordelen door middel van een grade item, moet er eerst een grade item aan de quiz gekoppeld worden. Om hier meer over te lezen, lees het artikel How do I attach a grade item to a quiz?

 • Navigeer naar Course Tools in de navbar van de cursus. Klik op Quizzes. Navigeer daarna naar de Manage-Quizzes tab.
 1. Kies in het overzicht de quiz waar het grade item aan toevegoegd moet worden en klik op het uitvouwbare pijltje.
 2. Klik op Grade. Je komt dan automatisch uit bij de Users tab.

Gebruikers

 1. Navigeer naar de Users tab voor een overzicht van alle studenten in de cursus en het aantal pogingen dat de studenten hebben gedaan om de quiz te maken.
 2. Er zijn drie opties om het overzicht te filteren:
  • Gebruik View By voor een overzicht van alle studenten  (User) of alleen de studenten uit een bepaalde groep (Groups). Klik op Apply om de filter door de voeren.
  • Gebruik Search For om naar een individuele student te zoeken.
  • Gebruik Restrict to om alleen de studenten te zien die:
   • nog geen poging tot de quiz hebben afgerond;
   • een poging tot de quiz hebben afgerond;
   • nog één of meerdere pogingen moeten afronden;
   • al beoordeeld zijn;
   • eerdere pogingen tot de quiz hebben bekeken.
   • Kies Users who are exempt voor een overzicht van de studenten met een vrijstelling.
 3. Kies More Actions om de kolommen van de tabel te veranderen. Klik daarna op Display options.
  • Gebruik Display Options om te kiezen welke details van een poging tot de quiz in het overzicht komen te staan onder Users en Attempts: de behaalde score (Quiz Score), het gebruikte grade scheme (Quiz Score), wanneer de poging was afgerond (Completed), en of het prullebakicoontje gebruikt kan worden om de poging to de quiz te verwijderen (Allow Reset).
 4. Klik op een poging om deze te beoordelen.
 1. Klik op Previous/Next Student om de vorige/volgende student te beoordelen.
 2. Gebruik Attempt om tussen de verschillende pogingen van een student te navigeren.
 3. Attempt... geeft inzicht in de details van de poging.
 4. Klik op Auto-Grade om de poging automatisch te beoordelen. Let op! Deze optie zal alle aangebrachte wijzigingen tenietdoen.
 5. Een score kan ook altijd handmatig ingevoerd worden.
 6. Student View Preview laat zien hoe een student de score ziet. Klik het pijltje om de instellingen te veranderen. Let op! Door de instellingen hier te veranderen worden de standaardinstellingen van het grade item tenietgedaan.
 7. Graded is automatisch geselecteerd. Dit betekent dat de poging meetelt voor het berekenen van het eind cijfer. Studenten kunnen hun score en de ingeleverde quiz zien als deze optie geselecteerd is. Let op! Als je een poging niet selecteert, dan wordt deze niet meegeteld voor de eindscore.
 8. Gebruik Attempt Feedback om feedback te geven over de score. Deze feedback is altijd zichtbaar voor de student.
 9. Gebruik Quiz Results om de antwoorden van de studenten, en de juiste antwoorden, voor elke vraag te bekijken en de score die de vraag heeft in Brightspace.  Voor iedere vraag kan de score worden veranderd, en feedback worden gegeven.
 10. Klik op Save and Close om de beoordeling op te slaan en terug te gaan naar de Users tab.

Pogingen

 1. De Attempts tab laat het aantal pogingen van alle studenten zien.
 2. Je kunt ook filteren op de poging in plaats van een student:
  • Gebruik Restrict to om de afgeronde pogingen, de afgeronde pogingen binnen een bepaalde periode, de pogingen die nog niet afgerond zijn, of pogingen die je al bekeken hebt, te zien.
  • Daarna kun je kiezen om de pogingen die wel/niet beoordeeld zijn, pogingen met een score hoger/lager dan een bepaald percentage,  pogingen die afgerond zijn voor/na een bepaalde datum, of pogingen van studenten met een vrijstelling te zien.
 3. Klik op een poging om deze te beoordelen. Je zult in hetzelfde scherm navigeren als wanneer je een poging op de Users tab selecteert.

Vragen

Gebruik de Questions tab om de poging per vraag in plaats van per student te beoordelen.

 1. Selecteer Grade Individual Responses om de antwoorden te beoordelen
  • Selecteer Blind Marking als je de identiteit van de student die het antwoord heeft gegeven niet wilt zien tijdens de beoordeling. Let op! Deze optie is normaal gesproken uitgeschakeld.
  • Selecteer View Graded Responses als je de reeds beoordeelde antwoorden niet wil beoordelen. Let op! Deze optie is normaal gesproken uitgeschakeld.
 2. Selecteer Update All Attempts om alle pogingen na het veranderen van een vraag up te daten.

Wanneer de quiz na het maken wordt veranderd, dan kunnen de oude vragen terug worden gevonden in Questions that are not in the quiz anymore.

 1. Gebruik het pijltje of klik op de nummers om naar de vorige/volgende poging te navigeren.
  • Het is mogelijk om verschillende pogingen op één pagina te zien, zodat je minder hoeft te navigeren. Klik hiervoor op het uitvouwbare pijltje en selecteer vervolgens hoeveel antwoorden per pagina getoond worden.
 2. De grijze balk geeft aan welke studenten een antwoord hebben gegeven. Als de Blind Marking geselecteerd is dan krijg je hier een nummer in plaats van een naam te zien.
 3. Het ingevoerde antwoord kun je vinden onder de grijze balk. Een vinkje achter het antwoord geeft aan of het door Brightspace als correct beoordeeld is.  
 4. De scores voor elk antwoord kun je vinden bij Score. Deze score kan altijd worden aangepast.
 5. Klik op Expand question feedback om feedback te geven of de standaard feedback aan te passen. 
 6. Klik op Save om de score en feedback op te slaan, of klik op Save and Continue om de beoordeling op te slaan en direct door te gaan naar de volgende poging. Klik op Go Back to Questions om terug te keren naar de Questions tab.

Je navigeert door alle pogingen van alle studenten. Als studenten meerdere pogingen hebben gedaan, kun je dit niet zien wanneer de optie Blind Marking is ingeschakeld. Dit is geen probleem wanneer alle pogingen beoordeeld moeten worden. Als je alleen specifieke pogingen wilt beoordelen (bijvoorbeeld de meest recente) dan is deze methode niet handig. Het is dan sneller om Blind Marking  niet te gebruiken of per poging te beoordelen in plaats van per vraag.

Beoordelingen publiceren en pogingen exporteren

 1. Navigeer naar Users of Attempts.
 2. Alle pogingen moeten Published zijn. Alle pogingen worden automatisch geselecteerd wanneer je ervoor hebt gekozen dat alle pogingen automatisch in het grade book verschijnen bij het maken van de quiz. Let op! Wanneer je pogingen niet wilt publiceren moet je deze handmatig deselecteren. 
 3. Klik op Save and Close om de nieuwe scores te publiceren in het gradebook en terug te keren naar Quizzes.
 4. Je kunt ook pogingen exporteren naar een .csv document (Export to CSV) of een Excel document(Export to Excel). Een overzicht van wanneer een poging is gedaan door een student (event log) kun je ook exporteren naar een .csv document (Export Event Logs). 

Bij het exporteren van gegevens uit Brightspace dient u rekening te houden dit hier mogelijk privacy gevoelige informatie tussen zit. We vragen dan ook voorzichtig om te gaan met deze gegevens.

Informatie video over het beoordelen van een quiz

Deze video is gemaakt door Brightspace leverancier D2L. Sommige schermen kunnen er anders uit zien dan de Universiteit Leiden Brightspace omgeving.