Support site - BrightspaceDocenten - Nederlands Van Blackboard naar BrightspaceHoe migreer ik mijn cursus van Blackboard naar Brightspace?

Hoe migreer ik mijn cursus van Blackboard naar Brightspace?

Vanaf het cursusjaar 2019/2020 starten pilotvakken met het gebruik van Brightspace als het nieuwe Learning Management System. Dat betekent dat de inhoud van elke relevante cursus van vorig jaar van Blackboard naar Brightspace moet worden overgezet. Helaas is het niet mogelijk om je cursusmateriaal automatisch in Brightspace te laten importeren. In plaats daarvan, moet je het materiaal zelf van Blackboard downloaden en vervolgens uploaden naar Brightspace. Het voordeel van deze handmatige wijze van overzetten is dat je nu de mogelijkheid hebt om je cursussen opnieuw op te bouwen en in te richten.

Communicatie

Binnen de faculteiten kan je terecht bij Facultaire Implementatieteams voor vragen. Zie ook de projectwebsite voor de gegevens van jouw facultaire contactpersoon. Wil je dat de cursus voor je wordt overgezet of ondersteuning bij het overzetten, dan kun je dit bij hen aangeven. Wil je je cursus zelfstandig overzetten, volg dan onderstaande stappen.

Van Blackboard

Controleer de content in Blackboard

 • Bepaal welk materiaal je wel of niet uit Blackboard wilt meenemen. Dit is een goed moment om jouw vak op te schonen. Onthoud: Brightspace is geen archiefsysteem en originele documenten moeten op jouw persoonlijke P: schijf worden bewaard. 
 • Breng ordening aan in je cursusmateriaal. Maak bijvoorbeeld een duidelijke mappenstructuur aan (op je pc/laptop/ in een werkgroepmap) waarin je de cursusbestanden overzichtelijk ordent. Als je nieuw materiaal toevoegt aan je cursus, zorg er dan voor dat je een kopie daarvan in een privémap opslaat. Wanneer je klaar bent om je nieuwe cursus op te zetten, kun je eenvoudig je bestanden van je computer naar Brightspace te uploaden.
 • Maak jezelf vertrouwd met het nieuwe platform. In Brightspace heb je toegang tot een eigen persoonlijke experimenteeromgeving (Sandbox). Hierin kun je vrij alle functionaliteiten uitproberen, zonder dat je acties consequenties hebben voor bestaand onderwijs, omdat alle wijzigingen die je in de sandbox aanbrengt alleen voor jou zichtbaar zijn. Experimenteer bijvoorbeeld met nieuwe manieren om informatie te presenteren, studenten te toetsen of interactie tussen studenten te bevorderen. (Sub)modules en items die je naar tevredenheid in je Sandbox hebt gebouwd, kun je ook gemakkelijk kopiëren naar je Brightspacecursus.

Documenten van Blackboard downloaden

Heb je weinig documenten? Dan kun je het beste de documenten los downloaden uit de mappen, goed opslaan en daarna weer uploaden in Brightspace.  Heb je veel documenten? Volg dan deze stappen: 

 1. Ga naar Control Panel
 2. Klik op de courseID die onder Files staat
 3. Als de bestandenlijst langer is dan 25 stuks, klik dan rechtsonderaan op ‘Show All’, zodat alle bestanden in één lijst komen i.p.v. in aparte schermen
 4. Selecteer de files die je wilt downloaden en klik ‘Download Package’.

Sla de .zip file op je PC op.

Auteursrechtelijk beschermd materiaal

Maak je gebruik van (kopieën van) auteursrechtelijk beschermd materiaal? Let er dan op dat deze niet zondermeer geplaatst mogen worden in de cursus. Lees de artikelen over het beleid en de manier waarop je correcte links naar auteursrechtelijk beschermde materialen kunt plaatsen. 

Quizzes van Blackboard downloaden

Simpele quizzes, zonder media, kunnen goed geëxporteerd worden uit Blackboard en in Brightspace worden geïmporteerd. Uitgebreide quizzes met bijvoorbeeld 'pools' vragen om wat extra handwerk. Lees het artikel Hoe migreer ik quizzes van Blackboard naar Brightspace voor meer informatie. 

Naar Brightspace

 • Een standaard structuur is toegevoegd aan de cursus door de LMS-coördinator van je faculteit. Dit model bevat een module voor algemene informatie over het vak, met onderliggende mappen, en een weekindeling met onderliggende mappen. Lees meer over de structuur van een cursus in dit artikel
 • Indien de structuur nog niet is toegevoegd, vraag deze dan aan bij je LMS-coördinator. 

Importeren

Importeer de documenten die je als .zip file of los hebt opgeslagen in Brightspace. Losse documenten kun je direct op de juiste plaats in de course uploaden. Lees hoe je inhoud kunt toevoegen in dit artikel.  Deze documenten komen dan ook automatisch onder Course files te staan.

Documenten met een zip.bestand importeren:

 1. Navigeer naar Course Tools in de navbar van je cursus.
 2. Klik op Course Admin.
 3. Klik op Manage Files.

 

Documenten uitklappen

 1. Klik op Upload. Er opent een pop-upscherm. Klik wederom op Upload en selecteer het gewenste zipbestand of sleep het zipbestand in het vak. Je kunt bestanden van maximaal 1 GB uploaden, de duur van het uploaden is afhankelijk van de bestandsgrootte. Sluit de pagina niet! Je ziet het zipbestand in de lijst staan. Klik na het uploaden op Save om het uploaden af te ronden.
 2. Klik op het uitklappijltje naast het zipbestand.
 3. Klik op Unzip.

De documenten zijn nu beschikbaar bij je Course files. Op de juiste plekken in je cursus kun je deze nu door middel van een link toevoegen. Zie het artikel Hoe voeg ik content toe aan mijn cursus voor meer informatie. 

Personaliseer je cursus

 • Als je een banner voor je cursus wilt gebruiken, kan je deze instellen. Brightspace biedt standaard al een banner aan. Je kunt de afbeelding en de tekst aanpassen. Lees hier meer over in dit artikel
 • Ook kun je de afbeelding van je cursus zoals deze bij alle courses zichtbaar is, aanpassen. Lees hier meer over in dit artikel
 • Voor het aanbieden van content kan je ook gebruiken maken van de Templates. Lees meer over het gebruik van templates in dit artikel. 

Inhoud aanmaken

Niet alle inhoud is te exporteren uit Blackboard en opnieuw te importeren in Brightspace. Sommige onderdelen moeten opnieuw worden opgebouwd. Hieronder staan adviezen over veelvoorkomende items. 

 • Links naar kennisclips in MediaSite (van de weblectures) maak je aan via een LTI koppeling. Zie ook dit artikel voor meer informatie over het toevoegen van Weblectures.
 • Kaltura video's zijn beschikbaar via My Media. Zorg ervoor dat je de video's opnieuw linkt op de juiste plek in de Content. Het is niet mogelijk de link rechtstreeks te kopieren uit Blackboard, dit geeft een foutmelding. 
 • Links naar Youtube, Vimeo, Facebook, Instagram, Twitter en Prezi kunnen naar de content gekopieerd worden.
 • Kopieer overige weblinks (URLs), bijv. naar openbare of media-instellingen, zoals universiteiten, omroepen, kranten.
 • Bouw Discussion Boards na.
 • Bouw Assignments na. Volg de links voor meer informatie over TurnItin Assignments en PeerMark assignments. 
 • Setup van een Gradebook, zie dit artikel.
 • LTI koppelingen zijn third party tools die geïntegreerd zijn in Brightspace
  • Links naar materiaal in Kaltura moeten opnieuw worden gegenereerd. De links uit Blackboard zullen een foutmelding geven. Lees hier meer over in dit artikel.
  • Links naar medischonderwijs.nl (van toepassing bij LUMC) kopiëren.
  • Links naar FeedbackFruits kopieren.

Zichtbaarheid cursus en inhoud

Cursussen staan op inactive tot 2 weken voor aanvang van het semester. Op deze startdatum wordt alle inhoud van de cursus die op 'visible' staat, zichtbaar voor de studenten die staan ingeschreven. Wil je dat de inhoud dan nog niet zichtbaar is, zet de hoofdmodules dan op 'hidden'. Alle onderliggende modules en inhoud staat dan ook op 'hidden'. Zie ook dit artikel voor meer informatie.