Support site - BrightspaceDocenten - Nederlands TurnitinHoe gebruik ik PeerMark / Peer Review voor opdrachten?

Hoe gebruik ik PeerMark / Peer Review voor opdrachten?

Peer reviews via PeerMark in Brightspace werken bijna precies hetzelfde als in Blackboard. Wel wijkt het op één belangrijk punt af: studenten leveren zelf direct hun werkstuk in bij PeerMark. 

Het is hierdoor niet meer nodig dat er een afzonderlijke Turnitin-opdracht gemaakt wordt waarop de PeerMark opdracht gebaseerd is.

Een opdracht maken voor Peer Review met PeerMark

 • Klik in het hoofdmenu overzicht op Content. 
 • Selecteer de (sub)groep waarin u de PeerMark-toewijzing wilt plaatsen en klik vervolgens op de Add existing-knop in de rechterhoek. 
 • Selecteer PeerMark: het scherm hieronder zal verschijnen.
 1. Vul de opdrachttitel, het maximum cijfer, verdere instucties en inleverdatums in. Dit kan op dezelfde manier als bij een Turnitinopdracht. 
 2. Klik op Submit.

Assignment instructions heeft een limiet van 1000 karakters. Als het nodig is om meer uitleg te geven, raden we aan dit in een apart HTML document in de cursus te plaatsen. 

 • De PeerMark-toewijzing moet nu in de gewenste (sub)eenheid verschijnen. Selecteer de PeerMark toewijzing en klik op Settings in de rechterbovenhoek van de opdracht om PeerMark in te schakelen zodat studenten elkaar kunnen beoordelen. 
 1. Vink Enable PeerMark aan.
 2. Klik op het tandwiel bij Optional Settings om extra opties omtrent inzendingen en vergelijkingsovereenkomsten te wijzigen. 
 3. Zorg ervoor dat het selectievakje van Save these settings for future (onder het kopje Optional settings) Niet is aangevinkt. 
 4. Wanneer alles correct is ingevuld, klik op Submit. 

Onthoud dat je nu een reguliere Turnitin-opdracht hebt aangemaakt en de mogelijkheid voor PeerMark hebt aangevinkt. Onder het Settings-tab vind je de instellingen terug voor de Turnitin-opdracht. Hoe je een Peer Review opdracht correct instelt lees je in het vervolg van de handleiding.

Peer Review Setup

Nadat de opdracht aangemaakt is, moet je de Peer Review opties aanmaken die nodig zijn voor het nakijken. 

Er zijn drie tabbladen die hier over gaan:

 • PeerMark Assignment 
 • PeerMark Questions 
 • Distributions

Vergeet niet om tijdens het wisselen tussen tabbladen eerst te klikken op Save & Continue. 

PeerMark Assignment

Hier kun je de titel bewerken, intructies voor de studenten instellen, de maximale beschikbare punten instellen en de specifieke data voor de Peer Review-opdrachten bewerken. 

Klik op het Additional Settings-tandwiel om onder andere het aantal documenten dat de studenten moeten beoordelen in te stellen en of ze kunnen zien wie ze heeft beoordeeld. 

Peermark Questions 

Peermark Questions bevat de vragen die de studenten veplicht zijn om te beantwoorden. De vragen kunnen geselecteerd worden van de Question Library of kunnen handmatig toegevoegd worden. 

Distribution 

Hiermee kun je documenten toewijzen aan specifieke studenten, deze ongedaan maken en bepaalde studenten uitsluiten van het Peer Reviewen.

Nakijken via Peermark

Het is mogelijk om in de Peermark-functionaliteit het werk van studenten te nakijken.

 • Bij het aanmaken van een Peermark-assignment maakt Brightspace automatisch een Grade Item aan voor de originele opdracht.
 • Cijfers voor de originele inzending worden automatisch doorgestuurd naar het Brightspace Gradebook.

Vergeet niet in het Gradebook het gewicht aan te passen van het Grade Item voor de originele inzendingen: dit staat automatisch op 10%.

 • Ook voor de Peer Review inzendingen kan een docent feedback geven via Peermark.

Let op: Review opdrachten worden niet automatisch doorgestuurd naar het Gradebook. Daar moet zelf een Grade Item voor aangemaakt worden. Om de cijfers beschikbaar te maken voor studenten moeten ze handmatig ingevoerd worden in het Gradebook.