Hoe maak ik een Grading Scheme?

Een Grading Scheme is een samenstelling van alle Grade Items en Grade Categories. Onder Manage Grades vind je alle te becijferen cursusonderdelen met hun weging, maximaal aantal punten en of het gelinkt staat aan een ander cursusonderdeel (Association). 

Je kan deze handleiding volgen nadat je het Gradebook hebt ingesteld met de Setup Wizard.

Let op: een Grading Scheme en Grade Scheme lijken qua naam op elkaar, maar verwijzen naar twee verschillende functionaliteiten. Een Grade Scheme verwijst naar een organisatieschema voor de becijfering van je student, namelijk wanneer een student het vak gehaald heeft (klik hier voor meer informatie). Een Grading Scheme geeft alleen overzicht van de verschillende cursusonderdelen die meetellen voor het eindcijfer.

Een nieuwe Grade Category aanmaken

 • Klik op Grades via de navbar van de cursus.
 • Ga naar Manage Grades.
 • Klik op het dropdown menu New.
 • Selecteer Category.

Bij het maken van categorieën kan je denken aan bijvoorbeeld assignments, online quizzes en exams. 

Nieuwe categorie Assignment

Kies de instellingen die jouw voorkeur hebben en klik Save and close. Als er foutieve instellingen zijn komt er automatisch een pop-up die beschrijft wat het probleem is.

Nieuwe categorie Quiz

Voorbeeld:

Er zijn 4 quizzen en we willen dat elke quiz evenveel telt voor het eindcijfer, maar we willen dat het laagste cijfer niet telt, zodat alleen de beste drie cijfers meetellen voor het eindcijfer. Voor dit scenario selecteer je Distribute weight evenly across all items en vul dan 1 in bij number of lowest non-bonus items to drop for each user. Het is altijd mogelijk om op het vraagteken-symbool te drukken wanneer je meer informatie nodig hebt voor dat onderwerp. 

Voorbeeld:

In het eindexamen zijn er meerdere vragen. Als je wilt dat elke vraag een bepaald aantal punten heeft, dan telt het totale gewicht evenredig aan het examencijfer.

In het bovenstaande voorbeeld heeft het examen maar twee vragen, waarbij de eerste vraag 10 punten heeft en de tweede vraag 30 punten. Dit betekent dat de eerste vraag een gewicht van 25% heeft en de tweede vraag van 75%. De tweede optie Distribute weights by points across all items in the category zorgt ervoor dat Brightspace automatisch de punten per gewicht verdeeld voor alle grade items in de relevante categorie.

Wanneer je een Gradebook aan het begin van de cursus instelt, weet je misschien nog niet hoe het examen er uit gaat zien. Dit is geen probleem en zal waarschijnlijk de situatie zijn voor alle cursussen. Voor nu kan je deze optie selecteren en op een later moment kan het nog aangepast worden. 

Voeg Grade Items toe aan een categorie

 • Klik Grades op de navbar van de cursus.
 • Ga naar Manage Grades.
 • Klik via het dropdown menu op New.
 • Selecteer Item.

Het is mogelijk om uit verschillende soorten grade items te kiezen, waarvan de eerste, Numeric, de meest voorkomende is. Soms kunnen de andere soorten ook handig zijn. Kijk vooral door de lijst om te ontdekken welke soorten items bij jouw cursus passen.

 • Selecteer het type
 • Vul bij Name de naam van het grade item in.
 • Selecteer een Category die je zojuist hebt aangemaakt.

Brightspace geeft een overzicht van de gewichtsverdeling van de categorie zodat je er zeker van bent dat je de juiste uit kiest. 

Het wordt je aangeraden om de opties Display class average to users en Display grade distribution to users aan te vinken. 

Om snel door de grade items te kunnen sorteren, klik op Grades gevolgd door Manage Grades. In het dropdown menu van More Actions kun je voor de optie Reorder kiezen. Deze knop is vooral nuttig als je een Gradebook hebt van meer dan 200 items.