Instructor Support for Educational Systems

Opnemen en livestreamen van een live sessie

Updated

In dit artikel wordt uitgelegd hoe je een video-opname maakt en hoe je een livestreaming van een college of seminar start. Je kunt hiervoor een mobiele webcam gebruiken of je kunt een automatische mediasite recorder aanvragen.

1. Webcam

Wat is aanwezig in de ruimte?

In de kamer zijn de volgende attributen aanwezig:

 • Een mobiele webcam met een ingebouwde microfoon gemonteerd op een statief. 
 • Een USB-kabel die kan worden aangesloten op de vaste PC of op je laptop. 
 • Het is beter om de PC te gebruiken. Een eigen laptop kan geen videoverbinding van goede kwaliteit garanderen.

Kies een geschikte plaats in de zaal om de webcam te plaatsen. Plaats de webcam na de lezing in het zicht aan de zijkant van de zaal.

Toepassing voor video-opnamen

 • De Zoom-toepassing wordt aanbevolen voor het maken van video-opnamen/livestreams. Zoom garandeert de hoogste beeldkwaliteit. Bovendien worden Zoom-opnamen met screen share opgeslagen in My Media. Hierdoor kan de kijker schakelen tussen het gedeelde scherm en de videostream.
 • Om te beginnen, ga naar Course Tools in Brightspace. Klik op Zoom. Op deze manier word je door Zoom herkend als Host. Studenten kunnen Zoom starten door naar Calendar te gaan in Brightspace.
 • De video-opname moet handmatig worden gestart met de opnamefunctie. Voor meer informatie over opnemen met zoom klik hier.
 • Video opnames verschijnen automatisch in My Media op de Video Portal een paar uur nadat de opname is afgelopen. Deze video's kunnen vervolgens ook worden gepubliceerd in Brightspace. Kijk in de Brightspace handleiding (https://universiteitleiden.screenstepslive.com/) om te zien hoe je Kaltura Media kunt toevoegen aan je cursus. Voor vragen neem je contact op met de ISSC-helpdesk

Camera en audio controle

 • Ga binnen de applicatie naar de camera- en microfoonpictogrammen of naar uw toestelinstellingen en controleer of de Logitech BRIO (de webcam) is geselecteerd.
 • Voor meer informatie over hoe de camera en audio werken klik hier.

Na de sessie

Na de sessie log je uit bij alle accounts/toepassingen waarop je bent ingelogd. Voorbeeld: Zoom, Brightspace, Teams, e-mail, enz. Sluit daarna de browser.

Houd er rekening mee dat er een echo ontstaat, wanneer andere deelnemers aan het woord zijn. Dit komt doordat de audio van de PC in de ruimte hoorbaar is via de speakers. Zet daarom uw microfoon op mute als een andere deelnemer in de online vergadering aan het woord is.

Problemen oplossen

Valt de video- of audioverbinding plotseling weg? Probeer de USB-kabel van de webcam los te koppelen en opnieuw in te pluggen om te zien of dit het probleem verhelpt. Zo niet, neem dan contact op met de ISSC-helpdesk

Lees hieronder over het gebruik van de Automatic Mediasite Recorder. 

2. Automatic Mediasite Recorders

Wat is aanwezig in de ruimte?

 • Niet alle zalen zijn geschikt voor een opname. Klik hier om te zien welke zalen beschikken over een mediasite recorder.  
 • Je kunt de microfoon van de zender zelf ophalen bij de receptie. Zorg ervoor dat hij aan staat en niet op mute (er zit een schuifje bovenop de zender).
 • Als  je in Huygens Sitterzaal of Huygens 211-214 bent, haal je de microfoon van mute via het display. Je merkt of de microfoon werkt door er in te blazen en te testen of je jezelf hoort. In Huygens 211-214 moet het beeldscherm eerst aangezet worden, ook als je geen PowerPoint gebruikt

Toepassing voor video-opnamen

 • Mediasite recorders werken op een aparte software die ingesteld wordt door facultaire support. De livestream en/of opname wordt ingepland. De link wordt naar je opgestuurd, zo kun je de livestream/opname delen. Is dit niet gebeurd en staat het college op het punt om te beginnen? Neem dan contact op met  facultaire support
 • Gebruik je een Apple laptop? Gebruik dan de VGA-aansluiting, anders worden je presentatieslides groen weergegeven in de livestream en opname.
 • Vragen uit het publiek zijn niet hoorbaar in de opname, dus het is raadzaam ze te herhalen voordat je ze beantwoordt.

Na de sessie

Log na de sessie uit bij alle accounts/toepassingen waar je bent ingelogd. Voorbeeld: Zoom, Brightspace, Teams, e-mail, enz. Sluit daarna de browser.

Controleer zelf de livestream op beeld en geluid voordat je met het college begint, of vraag een student om dit voor je te doen. Let erop dat je deze controle uitvoert zonder de luidsprekers in de zaal te gebruiken. In dat geval kan je microfoon het geluid van de luidsprekers oppikken en een feedback loop creëren.  

Problemen oplossen

Lijkt er iets mis te zijn? Neem contact op met de ISSC-helpdesk

Previous Article MS Teams, Zoom en Kaltura Live Room gebruiken in klaslokalen
Next Article Voor wie is Kaltura Live Room beschikbaar?